Munca

Trimis la data: 2005-06-06
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.23 / 10
Downloads: 1052
Autor: Anastasie Alina
Dimensiune: 6kb
Voturi: 25
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Munca
Dintre toate tipurile de activităţi, munca ocupă locul cel mai important în viaţa omului: un calcul sumar arată că dacă socotim viaţa activă a individului ca având o durată de 40 de ani, fiecare cu câte 48 de săptămâni lucrătoare a 40 de ore, rezultă 76.800 de ore ocupate de muncă (din totalul de 349.440 de ore ale aceloraşi ani), adică 21,9 %. Numai somnul ocupă mai mult timp… Dar nu este o activitate formativă.
Munca
Munca
Formarea personalităţii începe cu prima zi de viaţă, continuă pe tot parcursul educaţiei realizate în şcoală şi în afara ei, în copilărie şi adolescenţă, dar nu se opreşte odată cu începerea activităţii profesionale. Alegerea profesiei şi adaptarea la cerinţele ei presupun continuarea unei direcţii de dezvoltare a personalităţii care să permită dezvoltarea priceperilor şi a aptitudinilor, exprimarea unor valori şi atitudini, asu¬marea unor roluri agreabile, succesul pro¬fesional fiind, în ultimă instanţă, o rezultantă a interacţiunii dintre structura de personalitate şi mediul ocupaţional.

Munca
Personalitatea şi identitatea de sine a adultului sunt strâns legate de principala sa activitate - munca. Devenirea personalităţii, ca proces continuu, depinde. de o serie de factori, care ar putea fi grupaţi în trei categorii: ciclurile de viaţă, alegerile pe care le facem mai mult sau mai puţin întâmplător şi automodelarea.

Aceste alegeri, printre care şi cea a profesiei, exercită o influenţă modelatoare: un post înalt solicitant sub aspect intelectual îşi pune amprenta nu numai asupra dezvoltării aptitudinilor şi capacităţilor, ci şi asupra intereselor, motivaţiei, nivelului de aspiraţie, manifestărilor Eului (imagine de sine, respect de sine); o muncă monotonă şi subsolicitantă poate deveni ca¬lea unei adevărate alienări de sine.

În viaţa cotidiană este larg răspândită sintagma "deformaţie profesională", care are semnificaţia de efect modelator al muncii asupra personalităţii, fie în sens pozitiv, de îmbogăţire şi dezvoltare a personalităţii, fie negativ, de îngustare a preocupărilor prin specializare excesivă, de evoluţie spre "omul unidimensional".

Individul se poate identifica cu profesia practicată, lăsându-se complet "aculturalizat profesional" de mediul şi cultura muncii, sau, dimpotrivă, poate dezvolta o duplicitate structurală". El îşi va dezvolta un Eu profesional exterior şi oarecum separat de Eul său intim, pentru a se apăra de presiunile unui mediu cu imperative excesive şi rigide. Eul intim rămâne astfel o "redută interioară" în faţa acestor presiuni, cu rolul de a contraba¬lansa artificialitatea Eului profesional.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.