Munca interpretarii

Trimis la data: 2013-09-20 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 138 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 158kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Semioza hermelica. inca de la inceputuri, s-a manifestat la doua niveluri: interpretarea lumii ca o carte si interpretarea cartilor ca lumi. Modelul semiozei hermetice sta la baza multor teorii ale interpretarii, chiar daca prin modalitati si cu intensitati diferite. Sa se observe ca criteriul interpretativ de care vorbesc aici nu arc nimic. sau are putin de a face cu cel care triumfa prin alegorismul clasic, crestin si iudaic si culmineaza in teoria medievala a celor patru sensuri ale Scripturilor.

Civilizatia medievala recunostea un criteriu de multi-interpretabilitatc a textului. Insa isi desfasura intreaga-i energic enciclopedica ca sa fixeze in chip intersubiectiv limitele unei atari interpretari: textul era interpretabil in diverse feluri, dar dupa reguli bine definite, nu la infinit (cf. Eco 1984.41: 1985; 1987. 12).

Se poate intimpla (cf. studiul Sandrci Cavicchioli despre interpretarile la Dantc ale lui Pascoli. in Pozzato 1989) ca unele practici interpretative mai mult sau mai putin csotcricc sa Ic aminteasca (macar prin unele ascendente comune explicite) pe acelea ale unei anume critici deconstructioniste. Dar la reprezentantii cei mai avizati ai acestui curent jocul hcrmcncutic nu se sustrage unui sistem de reguli, lata cum examineaza unul dintre liderii lui Yalc Dcconstruclionists. Geoffrcy Hartman (1985, 145 si urm.), citcva versuri din "Lucy's Pocms" de Wordsworth. in care se vorbeste explicit de moartea unei tinere fete:

El vede aici o seric de motive funerare sub suprafata textuala. Diurnal poate fi despartit in die si urn. in timp ce coursc sugereaza corpse. Din faptul ca personajul e dus de miscarea pamintuhii se naste o miscare de gravitation care face aluzie la cuvintul grave, monninl. Apoi s-ar mai putea identifica un termen care nu apare in text (ca si cum gravitation ar aparea), si anume tears. lacrimi. Acesta e evocat de faptul ca ar rima cu fears, years. si hears - si ar fi o anagrama a lui trees.

Trebuie relevat ca in timp ce die. urn. corpse si tears pot fi sugerate de alti termeni care apar efectiv in text (anume diurnal. course, fears. years si hears). morminlul (grave) e sugerat de un gravitation care in text nu apare, dar c produs de o decizie parafrastica a cititorului. De altfel, tears nu e o anagrama a lui trees. tot asa cum pot n-ar putea fi o anagrama a lui port. Asistam aici la o continua oscilare intre similaritati fonice intre termeni in praesentia si similaritati fonice intre termeni in absentia.

vSi totusi lectura lui Hartman convinge, sau. oricum, nu sugereaza acea imagine de risipa interpretativa care ne intorsese pe dos si ne deprimase la Rossctti sau la Gucnon. Desigur Hartman nu insinueaza ca Wordsworth a voit sa produca acele asocieri - nici n-ar intra in poetica lui critica acest mod de a merge in cautarea intentiilor autorului. Vrea pur si simplu sa spuna ca un cititor sensibil e autorizat sa le gaseasca, deoarece textul, fie si doar potential.

Ic contine sau le suscita, si pentru ca se poale ca poetul sa fi creat (fie si inconstient) niste "armonice" la tema principala. Daca nimic nu dovedeste ca textul sugereaza morminlul si lacrimile, nu exista nici ceva care sa le excluda. Morniintul si lacrimile evocate apartin aceluiasi cimp semantic cu al lcxcmelor in praesentia. Lectura lui Hartman nu c in contradictie cu alic aspecte explicite ale textului Poate fi judecata ca "exccdcnla", insa legitimitatea ci raminc indecidabila. Indiciile vor fi fiind labile. insa pot face sistem.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.