Muschii centurii scapulare

Trimis la data: 2010-03-24
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.67 / 10
Downloads: 174
Autor: Gabriela Burcea
Dimensiune: 15kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sunt muschi perechi. Din aceastagrup fac parte: deltoidul, supraspinosul, subspinosul, marele si micul rotund, subscapularul(anterior)
Muschiul deltoid:- cel mai voluminos; forma triunghiulara este asezat deasupra articulatiei scapuloumerale.Originea muschiului este pe marginea ant a claviculei pe marginea laterala a acromionului si pe marginea superioara a spinei omopatului.Insertia: - pe fata ext a humerusului loc denumit "V" -ul, deltoidian.
Dupa originea fibrelor sale, deltoidul are trei portiuni: claviculara, acromiala si scapulara.Actiune: cand se contracta toate portiunile executa abductia orizontala a bratului (departeaza bratul de trunchi si-l ridica in pozitie orizontala)aici rolul principal il joaca portiunea acromiala a deltoidului) Cand se contracta portiunea scapulara, bratul este tras inapoi si rotit in afara.

Portiunea claviculara produce in actiune anteductia si rotatia interna a bratului. Muschiul supraspinos: i triunghi asezat in fosa supraspinoasa scapulara Originea: muschiului este in partea mediala a fosei supraspinoase scapulare insertia : pe tuberculul mare al humerusului. Actiune : ridica bratul orizontal si in sus (abductie) si rotatie interioara. El incepe miscarea ce va fi continuatade deltoid.
Muschiul subspinos: lat ,aspect triunghiular, dispus in fosa subspinoasa scapulara.

Originea : pe partea mediala a fosei subspinoase si pe fascia subspinoasa iar insertia este pe tuberculul mare humeral.
Actiune: roteste in afara si participa la mentinerea capului humeral in cavitatea glenoida a scapulei .adductor(cob brat)si abductor(ridica brat) Muschiul rotund mic : forma cilindrica, dispus in fosa posterioara scapulara.

Originea : pe marginea axilara a omoplatului iar insertia : pe tuberculul mare al humerusului. Actiunea sinergica cu muschiul subspinos.rotator in afara si add al bratului.Muschiul rotund mare : muschi lung, gros, putin turtit. Muschiul este asezat inferior de m. rotundul mic.

Originea: pe fata posterioaraa omoplatului langa unghiul inferior.
Insertia: se realizeaza in santul intertubercular al humerusului.
Actiunea: variata; apropie bratul de trunchi (adductie) si il roteste interior; retroductor.Muschiul subscapular -muschi lat. originea pe fata anterioara a omoplatului. insertia - pe tuberculul mic al humerusului. Rolul - de adductie si rotatie interioara a bratului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.