Muschii spatelui

Trimis la data: 2011-08-22
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 1963
Autor: Sandu liviu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 59
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In aceasta regiune se distind: muschii superficiali si muschii profunzi. Muschii superficiali ai regiunii spatelui sunt muschi lati si perechi.Dintre ei cei mai importanti sunt:Muschiul trapez-este un muschi lat, cu o forma aproape triunghiulara asezat superficial, cu baza pe coloana vertebrala si varful la umar.Insertii.Are originea pe protuberanta occipitala externa, linia nucala superioara ale vertebrei C7si ale tuturor vertebrelor toracale;insertia se face pe extremitatea acromiala a claviculei, pe acromion si pe spina omoplatului
Inervatia.Muschiul trapez este inervat de nervii cervicali si de nervul accesor(XI).Actiune.Trapezul apropie omoplatul de coloana vertebrala sau il ridica, cand punctul fix se gaseste pe osul occipital;daca ia punct fix pe coloana vertebrala si pe omoplat,apleaca capul pe spate. Cand trapezul se gaseste in contractie usoara (tonus), el mentine pozitia verticala a capului si tine in pozitie umarul; daca se relaxeaza,capul se apleaca inainte si umarul cade.

MUSCHIUL MARELE DORSAL- este un muschi lat, de forma triunghiular, situat in regiunea laterala si inferioara a trunchiului lateral si inferior fata de muschiul trapez.Insertii.Are originea pe coloana vertebrala, fixandu-se pe apofizele spinoase ale ultimelor sase vertebre toracice(T1-T12), pe fascia lombodorsala, prin intermediul careia se fixeaza pe apofizele spinoase ale vertebrelor lombare, pe creasta sacrala, pe marginea crestei iliaca si pe ultimele patru coaste.

Inervatia. Marele dorsal este inervat de fibre provenite din nervii cervicali care formeaza un nerv propriu, numit nervul marelui dorsal. Actiune. Coboara bratul, il apropie de trunchi(adductie) si il roteste inapoi, daca punctul fix este pe trunchi; daca punctul fix este pe brat, atunci ridica trunchiul, ca in actiunea de catarare.MUSCHIUL MICUL DINTAT POSTERO-SUPERIOR-este un muschi lat asezat pe partea superioara a spatelui, sub muschiul trapez subtire. Primeste ramuri ale nervilor intercostali I-V.Este ridicator al coastelor si contribuie astfel la inspiratie.

MUSCHIUL MICUL DINTAT POSTERO-INFERIOR- este un muschi lat, subtire, cu forma dreptunghiulara, situat la partea inferioara a toracelui, sub marele dorsal.Este inervat de ramurile nervilor intercostali IX, X, XI si XII.Este un muschi coborator al coastelor si deci contribuie la expiratie.

Muschii profunzi :-Muschiul iliocastal
-Muschiul lung al santurilor intervertebrale
-Muschiul spinal
-Muschii intertransversari
-Muschiul multifid
-Semispinalul capului
-Semispinalul cervical
-Semispinalul toracal

MUSCHII MEMBRULUI SUPERIOR
Se grupeaza in: muschii bratului, muschii antebratului si muschii mainii.MUSCHII BRATULUI:Dupa asezare se impart in doua grupe : in muschii situati anterior(bicepsul branhial, branhialul si coracobranhialul) si muschi situati posterior(tricepsul branhial si aconeul).MUSCHIUL BICEPS BRAHIAL- este un muschi fusiform, puternic, asezat pe fata anterioara a bratului. El este caracterizat prn faptul ca, la extremitea superioara este bifurcat,fiecare ramura prezentand un tendon propriu de lungimi diferite:portiunea lunga si portiunea scurta a bicepsului.

Originea celor doua portiuni este diferita .Bicepsul branhial este inervat de nervul musculocutanat, care provine din plexul brahial.Actiune. Actiunea principalaa bicepsului este flexia antebratului pe brat. El mai determina miscarea de supinatie a antebratului si contribuie la ridicarea bratului.MUSCHIUL BRAHIAL- este un muschi gros, asezat pe fata anterioara a corpului si a portiunii inferioare a humerusului, fiind cuprins intre biceps si humerus. Are originea pe jumatatea inferioara a fetei anterioare a humerusului, iar insertia pe apofiza coronoida a ulnei.

Inervatie. Este inervat de nervul musculocutanat si de fibre din nervul radial.Actiune. Contribuie la flexia antebratului pe brat, fiind cel mai puternic flexor al acestuia.MUSCHIUL CORACOBRAHIAL- este asezat la partea anterioara a bratului, regiunea superioara, intre humerus si portiunea scurta a bicepsului. Insertii. Are originea pe varful apofizei coracoide, printr-un tendon comun cu portiunea scurta a bicepsului, iar insertia se face pe mijlocul muchiei interne a humerusului.

Inervatia. Este inervat, ca si ceilalti muschi anteriori ai bratului, de nervul musculocutanat.Actiunea. Coracobrahialul duce bratul inainte, in sus si inauntru (adductie).MUSCHIUL TRICEPS BRAHIAL- este un muschi lung si voluminos, asezat pe fata posterioara a bratului. Extremitatea superioara a lui este impartita in trei ramuri sau capete de origine (triceps: vastul medial, vastul lateral si portiunea lunga a tricepsului).Vastul median are originea pe fata posterioara a humeruslui, medial si sub santul de torsiune.

Vastul lateral are originea tot pe fata posterioara a humersului, superior si lateral fata de santul de torsiune.Portiunea lunga a tricepsului are origine pe partea inferioara a conturului cavitatii glenoide a scapulei.Tricepsul brahial este inervat de nervul radial, care ia nastere din plexul brahial.Actiune. Este extensor al antebratului (antagonist al bicepsului brahial) si adductor al bratului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.