Musicescu Gavriil

Trimis la data: 2015-11-06 Materia: Muzica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mihai_R Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Muzician de inalta pregatire, dirijor si organiAZzator de talent al uneia dintre cele mai impunatoare formatii corale care au fiintat pe pamintul Romaniei -- corul Mitropolitan din Iasi --, unul dintre primii muzicologi care au patruns in esenta comorilor folclorului romanesc, excelent pedagog muzician, Gavriil Musicescu a desfasurat pe cele mai diverse planuri, o adinca opera de creatie, de promovare a valorilor artistice romanesti, de educatie muzicala. Nascut la 20 martie 1847 la Ismail, Gavriil Musicescu a facut primele studii in orasul natal. Urmeaza timp de 4 ani la Seminarul din Husi, dupa care studiaza la Conservatorul din Iasi.

Dupa absolvirea Conservatorului a fost numit profesor de muzica la Ismail. Aici are ocazia de a cunoaste repertoriul coral bisericesc al clasicilor rusi. Fiind un iscusit dirijor de cor si avind serioase inclinatii spre compozitie, a fost trimis la Petersburg, unde a urmat cursurile de armonie si polifonie, intors in tara (1872), Gavriil Musicescu este numit profesor de armonie la Conservatorul de muzica din Iasi. Timp de mai bine de trei decenii, Gavriil Musicescu, cu competenta si cu exigenta, a indrumat generatiile de discipoli, instaurind o traditie de seriozitate si de autentica traire emotionala artistica in luc-rarile elaborate.

La catedra a fost un zelos propagator al cintecului popular, staruind neincetat a arata studentilor calea dezvoltarii muzicii romanesti prin axarea ei pe creatia populara. Ca director al ConserAZvatorului din Iasi (1901-1903), Gavriil Musicescu a initiat actiuni menite sa contribuie la educarea muzicala a publicului larg. Dezvoltarea or-chestrei Conservatorului si organizarea unor conferinte cu ilustratii muziAZcale au constituit un inceput laudabil. Din 15 ianuarie 1876 a devenit si dirijorul corului Mitropoliei din Iasi, pe care-l va conduce pina la sfirsitul vietii. Gavriil Musicescu a ridicat aceasta formatie in scurt timp la un nivel necunoscut pina atunci la noi.

Pentru ansamblul acesta a scris -- in afara de lucrari destinate serviciului religios (liturghii, concerte etc.) -- compozitii corale laice, reprezentind prelucrari de melodii populare, impreuna cu corul a intreprins turnee remarcabile, in afara de muzica corala religioasa si laica, creatia sa cuprinde lucrari ocazionale, ca de pilda monumentala piesa corala Cu tarie inainte scrisa in 1885 cu prilejul jubileului de jumatate de veac al Academiei Mihailene din Iasi. In 1883, cu prilejul inaugurarii statuii lui Stefan cel Mare, GavriilMusicescu scrie Cintecul lui Stefan cel Mare, reluat si amplificat in zilele noastre de comAZpozitorul Gheorghe Dumitrescu in opera loan Voda cel Cumplit.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.