Muzica secolului XX

Trimis la data: 2008-06-04
Materia: Muzica
Nivel: Liceu
Pagini: 20
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 22
Autor: Mitrea Vlad
Dimensiune: 8146kb
Voturi: 171
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curentul artistic al impresionismului s-a manifestat mai intai in pictura. Maestrii Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Pablo Picasso, Paul Cezanne sunt numai cativa promotori ai acestei noi viziuni artistice. Denumirea ca atare a curentului a fost data de criticul Lorris Leroy, care a pornit in aprecierile sale de la tabloul „Impresie – rasarit de soare”, semnat de Claude Monet. Esenta acestei noi miscari artistice este exprimarea impresiilor imediate si manifestarea unui interes deosebit pentru nuante, atmosfera, fluiditatea senzatiilor, miscarea permanenta a acestora.
Claude Debussy este cel care a transferat aceste particularitati in muzica. Pornind de la scari modale proprii (pentatonice si hexatonice), tehnica sa de compozitie utilizeaza un bogat limbaj armonic si timbral, in inedite combinatii. Acest lucru conduce la crearea unui sistem de culori sonore, compatibil cu irizarea cromatica a picturii impresioniste. Muzica lui Debussy poate reda in acest mod impresiile, emotiile produse de elemente ale naturii concrete: marea, norii, vantul...

Claude Debussy
(1862 – 1918)
Compozitor, pianist, dirijor si critic muzical, Claude Debussy s-a remarcat destul de tarziu inm viata muzicala a vremii lui. El a compus foarte putin in anii de Conservator, nu avusese nimic dintr-un copil minune, iar evolutia sa muzicala a fost extrem de lenta, dar, poate tocmai din cauza asta, ferma si decisiva. Momentul hotarator, impulsul major, l-a constituit intalnirea, la Roma, cu Charles Gounod, presedinte al juriului unui concurs in care Debussy (ce trecuse de 20 ani) castiga marele premiu pentru cantata „Fiul risipitor”.
Viata compozitorului a fost marcata de o aparenta dezordine, de multe scandaluri provocate atat de pasiunile lui amoroase, cat si de unele compozitii ale sale (Saint – Saens era furios pentru ca intr-una din cantatele sale, „Cantata primaverii”, Debussy indraznise sa utilizeze ca tonalitate principala Fa diez major).

In ciuda acestor lucruri creatia sa, atat de controvestata de multe ori, este una majora in istoria muzicii universale. Debussy este creatorul scarii hexatonale (cu sase sunete), cea care ofera o atmosfera aparte muzicii pe care a compus-o. Este autor al operei „Pelleas si Melisande” (pe un text al lui Maeterlinck), al baletelor „Preludiu la dupa amiaza unui faun” si „Marea”, al oratoriului „Martiriul Sfantului Sebastian” (pe textul lui Gabrielle d’Annunzio), schitelor simfonice „Marea”, „Trei nocturne”, ”Imagini”. A compus muzica de camera, muzica pentru pian („Coltul copiilor”).

Maurice Ravel
(1875 - 1937)

Cu treisprezece ani mai tanar decat Debussy, Ravel si-a facut destul de timpuriu simtita prezenta ca un compozitor ce avea mult de spus in muzica. La 23 de ani compune „Pavana pentru o infanta moarta”, iar in 1901 „Jocurile de apa” il impresioneaza profund pe Gabriel Faure, profesorul de compozitie a lui Ravel, la Conservator.

Spre deosebire de tumultuoasa viata a vesnic indragostitului Debussy, viata lui Marice Ravel a fost una extrem de discreta. A trait singur si nu i s-a cunoscut niciodata vreo legatura. Ravel si-a impus o discretie totala in ceea ce priveste viata sa personala, discretie pe care prietenii sai au adoptat-o si au adoptat-o. In anul 1932, o tumoare pe creier declanseaza calvarul ultimilor 5 ani din atat de misterioasa viata a lui Ravel. Compozitorul nu mai putea scrie, uita literele alfabetului si in curand a fost redus la inactivitate totala. Incercarea medicilor de a-l salva printr-o operatie a fost zadarnica.

In saptamana dintre Craciun si Anul Nou 1937, autorul tumultuosului si debordantului Bolero, neputand rezista socului operator, refuza sa mai lupte. Din creatia raveliana enumeram cateva titluri: „Concertul pentru mana stanga” (1931, compus la cererea pianistului Paul Wittgenstein, caruia ii fusese amputata mana dreapta), „Concertul pentru pian in sol”, cravet de coarde (1903), opera bufa „Ora spaniola” (1911), partitura de balet „Valsuri nobile si sentimentale” (1911), „Trio cu pian” (1914), geniala partitura de balet „Daphnis si Chloe” (1911, scrisa la cererea lui Diaghilev, celebrul sef al companiei Baletele ruse), „Sonata pentru vioara si pian”, „Sonata pentru vioara si violoncel” (1922), feeria muzicala „Copilul si vrajile” (1926), „Trei poeme” ale lui Stephane Mallarme pentru soprana si ansamblul instrumental, „Rapsodia spaniola”, „Bolero”.

Expresionismul muzical

Curentul artistic al expresionismului a aparut in Germania la inceputul secolului XX si se caracterizeaza prin puternica tendinta a creatorilor de a exprima intr-un mod tensionat, spontan trairile interioare (durere, spaima, uimire), de cele mai multe ori exacerbate, cu accent pe subiectivitate si irational. Spiritul noncomformist si puternic contestatar ii defineste pe marii expresionisti.
Expresionismul muzical se manifesta in doua mari directii: una, cunoscuta drept Școala dodecafonica (sau Noua Școala Vieneza), reprezentata de Arnold Schonberg, Alban Berg, Anton Webern, cealalta reprezentata de Igor Stravinski in perioada rusa.

Muzica expresionista exacerbeaza tensiunile emotionale si prezinta, cu extraordinara forta, de foarte multe ori, latura agresiva, violenta a naturii umane. Toate acestea se regasesc intr-un limbaj muzical in care melodia este fragmentata, intensitatile sunetelor trec prin contraste violente disonantele sunt prezente si puternice. Absenta ordinii impuse de sistemul tonal si atractiile tonale, a dat nastere atonalismului. Compozitorii se orienteaza catre instrumentele de percutie, pe care le foloseste de asa manira incat sa se obtina o tenta grosiera a sunetului, ce vizeaza zgomotul. Melodia isi afla acum disocierea si dispare in masa sonora amorfa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.