NATO in contextul istoric european

Trimis la data: 2009-10-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.39 / 10
Downloads: 22
Autor: Incognito
Dimensiune: 24kb
Voturi: 30
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre NATO in contextul istoric european
NATO a petrecut cea mai mare parte a ultimei decade dezvoltand relatii de securitate cu si intre gama larga de noi tari partenere din Europa si Asia Centrala. In timp ce rolul cheie al Aliantei ramane acela de a asigura apararea colectiva pentru statele sale membre, NATO s-a adaptat pentru a putea oferi securitate sporita pentru intreaga zona Euro- Atlantica. In prezent, Alianta este motorul unui important nou set de relatii de securitate in acea zona. Patruzeci si sase de tări – membre NATO, foste tari ale Pactului de la Varsovia si chiar neutre –se antreneaza astazi impreuna, discuta probleme de securitate si chiar efectueaza impreuna operatiuni de mentinere a pacii.
Referat despre NATO in contextul istoric european
Valoarea acestui cadru larg este foarte clara. Toate tarile au o structura prin care isi pot imbunatati interesele legate de securitate. Nu sunt necesare aliante regionale mici si rigide. Nu se cer solutii unilaterale. Prin Parteneriatul pentru Pace şi Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic, noile relatii de securitate au fost indreptate spre includere si cooperare. Aceasta este o schimbare radicala fata de trecut si o contributie majora la siguranta generatiilor viitoare.

Originile Aliantei
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Europa de Est si de Vest s-a aflat in situatia de separare prin diviziunile ideologise si politice caracteristice razboiului rece. Europa de Est a ajuns sub dominatia Uniunii Sovietice. In 1949, douasprezece state de pe ambele maluri ale Atlanticului au intemeiat Organizalia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pentru a contrabalansa posibilele riscuri cauzate de Uniunea Sovietica in incercarea acesteia de a-si extinde controlul dobandit asupra Europei de Est asupra altor parti ale continentului.

Intre 1947 şi 1992, Planul Marshall a oferit mijloacele de stabilizare a economiilor vest europene. Rolul NATO ca alianta politica şi militara era de a asigura apararea comuna impotriva oricarei forme de agresiune şi de a mentine o atmosfera de securitate pentru dezvoltarea democratiilor şi creşterea economica. Dupa cum spunea Preşedintele SUA Harry S. Truman, Planul Marshall şi NATO au fost "doua jumatati ale aceleiaşi nuci" .

Membrii fondatori ai NATO – Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie şi Statele Unite – s-au angajat sa se intrajutoreze in caz de agresiune armata indreptata contra oricareia dintre ale. Inca din anii 1950, evolutiile internationale, care au culminat cu declanşarea razboiului din Coreea, pareau sa confirme temerile Vestului legate de ambitiile expansioniste directe şi indirecte ale Uniunii Sovietice.

In consecinta statele membre ale NATO şi-au sporit eforturile pentru crearea de structure militare necesare pentru punerea in practica a angajamentului comun al acestora in materie de aparare comuna. Cu toate acestea, NATO a ramas o organizalie bazata pe considerente politice preocupata de interesele tuturor membrilor sai, spre deosebire de Pactul de la Varşovia, format in 1955, care a fost modalitatea de dominare principala a Uniunii Sovietice in plan politic şi militar asupra Europei de Est.

Prin legarea Americii de Nord de apararea Europei de Vest, Alianta a intentionat sa demonstreze ca orice incercare de constrangere politica si militara a Europei de Vest este sortita eşecului. In mod simultan, a oferit un cadru pentru impiedicarea reapariţiei nalionalismului militant in Europa. În toate aceste privinte, Alianţa şi-a indeplinit cu prisosinţă misiunea. Prezenta fortelor nord americane pe pământ european, la cererea guvernelor europene, a descurajat Uniunea Sovietică să creadă că agresiunea poate avea succes. De altfel, odată cu trecerea timpului, fostii adversari au devenit aliati in 1952 Grecia şi Turcia au intrat in Alianţă, urmate la trei ani mai târziu de Republica Federală Germania şi in 1982 de Spania .

Cu ajutorul Aliantei, Europa de Vest şi America de Nord nu numai că si-au apărat independenţa, dar au si atins un nivel de stabilitate fără precedent. Intradevăr, securitatea oferită de NATO a fost descrisă ca "oxigenul prosperitătii" care a pus bazele cooperării si integrarii economice europene. Aceasta a pregătit de asemenea calea pentru incheierea războiului rece si a divizarii Europei la inceputul anilor 1990.

Recladirea Aliantei
In timpul războiului rece, rolul şi scopul NATO au fost definite in mod clar de existenta ameninţării datorate Uniunii Sovietice. La inceputul anilor 1990, Pactul de la Varşovia a fost dizolvat la insistenţele statelor proaspăt eliberate ale Europei de Est, iar Uniunea Sovietică s-a destrămat. O dată cu dispariţia adversarilor traditionali, anumiti analişti au considerat că necesitatea existentei NATO a dispărut, iar cheltuielile viitoare pentru apărare şi investitiile in foţele armate trebuie reduse drastic.

Cu toate că Uniunea Sovietică s-a dezintegrat, sperantele in stabilirea păcii s-au dovedit premature. Curând a fost evident că, in ciuda faptului că incheierea războiului rece a eliminat ameninlările militare directe, instabilitatea in anumite părţi ale Europei a crescut. O serie de conflicte regionale, adesea alimentate de tensiuni etnice şi religioase, au izbucnit in fosta Iugoslavie şi in diferite regiuni ale Uniunii Sovietice, ameninţând să se răspândească. Statele NATO au ajuns repede la concluzia că angajamentul lor în materie de apărare colectivă şi cooperarea atinsă prin NATO continua să fie cea mai bună garantie de securitate .

De altfel, cu toate că perspectiva unei invazii militare poate fi neglijabilă, se poate apela la noi forme de cooperare politice şi militare pentru a rezolva noi provocări, precum conflictele etnice, şi pentru a oferi stabilitate şi securitate unei Europe mai largi.
Actionând in virtutea acestui scop, de-a lungul ultimului deceniu, NATO a evoluat de la postura de alianţă strâns inchegată cu responsabilităţi in domeniul apărării comune, la o aliantă care se concentrează asupra unui parteneriat al naţiunilor ce cooperează intr-un camp mai larg de securitate.

După 1990, au fost stabilite contacte regulate cu statele din cadrul fostului Pact de la Varşovia şi republicile devenite independente, fostele membre ale Uniunii Sovietice, in primul rand prin stabilirea Consiliului de Cooperare al Atlanticului de Nord, care şi-a schimbat de atunci numele in Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic, şi apoi prin Parteneriatul pentru Pace. Noi paşi semnificativi s-au facut odată cu aderarea noilor membri ai NATO -Republica Ceha, Ungaria şi Polonia şi cu dezvoltarea cooperarii cu Rusia şi Ucraina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.