Nadejdea crestina

Trimis la data: 2006-04-03
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 18
Autor: Anonim
Dimensiune: 19kb
Voturi: 286
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin nadejdea crestina, una dintre cele trei virtuti teologice, Dumnezeu ne face sa intelegem ca El este alaturi de noi si ne ajuta sa trecem peste necazuri cu conditia sa fim rabdatori in asteptarea ajutorului si a celor fagaduite noua.
Dumnezeu ne-a creat din iubire, si prin nadejde, El vrea sa ne aratam iubirea fata de El si prin asteptare, sperand cu rabdare ajutorul sau cele fagaduite din partea Sa. Noi trebuie sa fim convinsi ca Domnul isi va indeplini promisiunile facute fata de noi, dar trebuie sa mai stim ca acestea se vor adeverii si implini doar cand va voi si va crede El de cuviinta.

Deci, nadejdea crestina vrea sa fie dorul arzator si asteptarea cu incredere a implinirii tuturor celor fagaduite de Dumnezeu tuturor acelora care cred in voia Sa. Omul stie ca Dumnezeu este de cuvant si se vor implini toate cele fagaduite lui pentru ca de-a lungul veacurilor Domnul si-a respectat toate promisiunile facute oamenilor.

Prin nadejde se intelege incredintarea pe care cineva o are privitor la impliniri viitoare si satisfactia pe care o va avea in urma acelei impliniri. Doar increderea adevarata in implinirea fagaduintelor si mai ales in Fagaduitorul cel drept ne pot duce spre calea vesniciei.

Ce este nadejdea si de unde izvoraste ea ?

Nadejdea ca virtute teologica, este puterea care sustine pe om in intreaga lui activitate : ,,Toate lucrurile cele vazute, savarsite in aceasta lume, se fac cu speranta imartasirii de rezultatul ostenelilor. Daca cineva nu se bucura din plin de rezultatul ostenelilor sale, munca nu-i este de nici un folos.

Agricultorul seamana cu speranta obtinerii roadelor (I Cor. 9,19), iar cel ce-si ia sotie face acest lucru cu speranta ca va avea mostenitor. La fel se intampla si cu cel ce cauta Imparatia cerurilor, o face cu speranta de a i se lumina ochii inimii : se leapada de lucrurile lumesti si staruind in rugaciuni si cereri, asteapta ca Domnul sa vina, sa i se arate si sa-l curete de pacatul care locuieste in el.’’

Nadejdea crestina izvoraste din credinta in tot ceea ce ne-a fagaduit Dumnezeu (Gal. 5,5). Credinta ne asigura ca Dumnezeu este netarmurit de credincios, este puternic, este bun; si avem nadejde ca, prin harul Sau si prin jertfa Mantuitorului, vom primi de la El bunatatile fagaduite.

A doua dintre cele trei virtuti, nadejdea, isi trage obarsia din credinta, asa cum copacul odrasleste din radacina. Credinta adevereste bunatatile fagaduite si putinta de a le avea ; nadejdea insa ne face sa le dorim si sa le asteptam. Credem deci ca ,,Cel care a poruncit sa nu mintim, cu mult mai mult El nu va minti’’ , de aceea si zice Sfantul Apostol Pavel : ,,Sa tinem marturisirea nadejdii nesmintita ; pentru ca credincios este Cel ce a fagaduit’’ (Evr. 10.23).

Toma D’Aquino si rabdarea

In drumul anevoios spre asceza, omul tinzand spre unirea deplina cu Dumnzezeu va intalni intotdeauna credinta, nadejdea si dragostea alaturi una de cealalta : prin credinta sufletul vede cu ochii mintii frumusetile duhovnicesti, nadejdea inaripeaza si tine in veghe neincetata spre dobandirea acestora, iar dragostea desavrseste.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.