Narcoterorismul

Trimis la data: 2007-02-26 Materia: Drept Nivel: Gimnaziu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 1044
Autor: Anca Duma Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Narcoterorismul este un fenomen complex, care se manifesta, practic, cu intensitate variabila la nivel global, traficul de droguri pare sa aiba ca mobil banul, sumele rezultate din aceasta activitate depaşind in multe situaţii imaginaţia. De fapt, aceasta este doar o faţeta a fenomenului, care ii vizeaza, in principal, pe producatorii şi manipulanţii de droguri şi, in mai mica masura, pe cultivatorii unor plante care stau la baza extractiei unor droguri.

La inceputul secolului al XXI-lea, cand viteza de circulatie a infonnatiei şi, implicit, posibilităţile de informare au atins dinensiuni nemaiintalnite, este greu de crezut ca in randul consumatorilor şi al potenţialilor consumatori de droguri nu sunt cunoscute efectele negative ale narcoterorismului pe care drogurile le generează asupra organismului uman, mergand pana la moarte, şi totuşi aceştia sunt dispuşi sa-şi asume riscurile.

Care sa fie mobilul acestei atitudini de narcoterorism? Ce determina un numar ingrijorator de mare semeni, mai ales din randul tinerilor, sa accepte placerile, de moment oferite de droguri in detrimentul sanataţii şi a vieţii?

Unii ar putea spune ca este vorba de curiozitate şi teribilism, altii de lipsa de informare sau de o educatie precara, altii de consecinte ale greutatilor vietii etc. Poate ca este din toate cate putin sau nimic, dar fenomenul traficului şi consumului de droguri este un semn al narcoterorismul,involupei societatii omeneşti, vazut prin prisma utilizarii abuzive şi irationale a resurselor naturale şi a capacitatilor intelectuale ale omenirii.

Este un paradox faptul ca, deşi intalnirea omului cu multe dintre drogurile cunoscute astazi s-a facut cu mii de ani în urma, utilizarea lor a intrat în sfera abuzului şi patologicului odată cu evolutia societatii omeneşti, capatand dimensiurii îngrijoratoare la începutul secolului al XX-lea.

Sa fie aceasta o consecinţă firească a progresului, în general, şi a vitezei de circulatie a informatiei, în particular, în paralel cu definirea unor noi standarde de viataţă şi criterii de evaluare a acestora, in condiţiile in care fenomehul traficului şi consumului de droguri se desfăşuară la un nivel proporţional egal şi în trecut (cu o mie de ani înainte, spre exemplu), dar nu era conştientizat şi mediatizat ca in zilele noastre?

Istoria a consemnat în diverse momente ale existentei omenirii o serie de fenomene nedorite care au avut un impact major asupra unor mari comunitati umane (epidemiile de ciuma şi holera, razboaiele etc.), dar fenomenul traficului şi consumului de droguri a devenit o reala amenintare târziu, deşi elementele primare ale propagarii lui - plantele din care se extrag drogurile{macul opiaceu, coca, canepa indiana etc.) – sunt cunoscute şi utilizate frecvent şi conştient de mii de ani.

Cineva ar putea spune ca, in fapt, cocaina, heroina şi produsele de sinteza incluse în categoria drogurilor au fost descoperite şi utilizate tarziu, începand cu cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, conducand spre ideea ca flagelul traficului şi consumului de droguri este o consecinţă a dezvoltării societafii omeneşti, a progresului, in general, şi a cercetarii ştiinfifice, in particular, dar, oare, aşa să fie?

Sa constituie acesta o parte din tributul pe care societatea omeneasca trebuie sa-l plateasca pentru evolutia sa, alaturi de efectele negative ale utilizarii energiei nucleare sau a altor cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii în raport cu resursele naturale? De ce societatea secolului al XXI-lea, raportat pe cap de locuitor, are nevoie de mai multe droguri decat societatile contemporane lui Cezar, Carol cel Mare sau Napoleon?

Ce a determinat obtinerea unor produşi de sinteză cu efecte similare sau chiar mai puternice decat cele ale drogurilor extrase din plante, în conditiile in care natura a oferit şi ofera in continuare, practic fiecarei regiuni de pe planeta noastra, alternative in lumea plantelor?
Incotro se indreapta fenomenul traficului şi consumului de droguri, care sunt dimensiunile lui şi ce consecinte poate avea in plan social pe tennen mediu şi lung?

Este necesar ca fenomenul sa fie combatut in mod organizat, prin structuri specializate care actioneaza in planurile reducerii cererii şi ofertei, sau costurile pe care aceasta le implica şi rezultatele concrete impun adoptarea unei protectii individuale în fata flagelului, cea a bunului simt?

Iată doar cateva din intrebarile la care ne propunem sa răpundem în cadrul acestei lucrari, abordand complexul fenomen al traficului şi consumului de droguri ca element caracteristic pentru începutul secolului al XXI-Iea prin prisma efectelor si tendinţelor in plan social.

Capitolul 2. NARCO-TERORISMUL
Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 indreptate asupra SUA au determinat o reorientare a modului de abordare a problematicilor referitoare la terorism şi traficul de droguri, fenomene infractionale majore care afecteaza societatea începutului celui de-al treilea mileniu.

Analiza ulterioara a datelor cu privire la cele petrecute la acea dată, precum şi a celor cu privire la alte evenimente majore deternlinate de actiuni ale gruparilor teroriste a evidentiat existenta unor interferente intre terorism şi traficul de droguri, ceea ce a facut ca notiunea de narco-terorism sa-şi gaseasca tot mai mult locul in explicitarea fenomenelor majore ce definesc actualul context socio-politic international.

Termenul narco-terorism defineşte derularea unor activitati organizate şi puse in practica de grupari teroriste, grupari care, direct sau indirect, sunt implicate in traficul de droguri, banii rezultati, partial sau integral, fiind folositi pentru finantarea activitatilor respective.

Datele statistice şi analiza derularii unor activitati criminale majore evidentiaza o serie de legături între traficul de droguri şi alte forme de manifestare a criminalitatii organizate, precum jocurile ilegale de noroc, prostitutia, traficul ilegal cu arme etc..

Poate cel mai relevant exemplu pe aceasta linie il constituie expansiunea mafiei italiene in SUA la inceputul secolului al XX-lea. Legaturile dintre diferite activitati criminale sunt deternlinate de faptul ca gruparile implicate in acest gen de activitati adesea interactioneaza, mai ales sub aspect teritorial.

Conexunile dintre traficul de droguri şi violenta în general bine cunoscute, intrucat alterarea functiilor la nivel mental in ceea ce-i priveşte pe toxicomani, conduce, de cele mai multe ori, la comportamenteiresponsabile şi violente, dar legatura cu terorismul este mult mai complexa şi vizeaza, pe langa posibilul consum de droguri din partea teroriştilor (mai ales a celor sinucigşi), finanfarea activitaţii acestora, in condifiile in care din traficul de droguri se obţin, relativ uşor, mari sume de bani.

In fapt, posibilitatea unor legatuti stabile intre gruparile criminate şi cele teroriste nu constituie o noutate, in multe-situatii, chiar daca fenomenele respective au fost investigate separat, au fost stabilite o serie de interferenţe intre acestea, noul mod de abordare impus dupa evenimentele din septembrie 2001 conferind o cu totul alta dimensiune fenomenelor respective şi relaţiilordintre ele.

Globalizarea a determinat „o schimbare la faţa" a modului de derulare a activitaţilor specifice criminalitafii organizate, valorificarea avantajelor oferite de tehnologie, finanfe, comunicaţii şi transporturi, in stradania de acoperire eficientă a acestor activitaţi, transformând liderii grupărilor ce le derulează în adevaraţi "antreprenori ai crimei organizate".

In aceste condiţii, ameninţarea pe care o reprezinta marile grupari criminale implicate in traficul de droguri, care operează la nivel regional sau international, este cu atat mai evidenta, finanţarea terorismului cu bani proveniti din traficul de droguri trecând din sfera posibilului in cea a certitudinii.
Unul dintre cele mai relevante exemple in acest sens il constituie cazul celebrului „antreprenor al crimei organizate columbiene", Pablo Escobar, liderul Cartelului de la Medellin, care, in ultimele doua decenii ale secolului trecut, a controlat comeţul cu cocaina la nivel mondial.

Initial un oarecare infractor stradal, prin implicare in traficul cu cocaina şi punerea in valoare a vocatiei de lider, respectivul a ajuns relativ repede sa dicteze in comerţul cu acest drog, context in care a reuşit să-şi creeze o avere imensa care l-a situat in randul celor mai bogati oameni din lume.

Utilizand imensa putere financiara de care dispunea, Pablo Escobar a reuşit, prin coruperea unor functionari de rang inalt ai statului, columbieni şi americani, sa exercite controlul asupra unor structuri cu putere de decizie şi aplicare a legii din Columbia şi SUA, avand in vedere asigurarea protectiei cartelului pe care-l conducea şi acoperirea activitatilor ilegale in care acesta era implicat, precum şi asigurarea legitimitatii banilor proveniti din traficul de droguri, prin introducerea lor in diverse activitati legale derulate in ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.