Nas

Trimis la data: 2010-01-17 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 1684
Autor: Horhe96 Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Nas
Nasul (lat.nasus) în anatomie înseamnă un organ al vertebratelor care este compus din orificiul nărilor şi cavitatea nazală. La om ca şi la celelalte mamifere, nasul este situat în centrul feţei sau în vârful botului, după cavitatea nazală urmând faringele unde se întâlneşte calea respiratorie cu calea digestivă.

Referat despre Nas
Nasul la mamifere
Din punct de vedere anatomic nasul aparţine de partea externă a căilor respiratorii. Orificiul nărilor (nares) continuându-se cu două cavităţi nazale (cavum nasi), acestea fiind despărţite de septumul nazal (septum nasi) aceste cavităţi sunt la rândul lor împărţite în trei, prin
- Concha nasalis superior, la animale Concha nasalis dorsalis
- Concha nasalis media
- Concha nasalis inferior, la animale Concha nasalis ventralis

Intre pereţii despărţitori amintiţi mai sus se află 3 căi, sau canale (meaturi nazale):
- Meatus nasi superior, la animale: Meatus nasi dorsalis aici se află organul mirosului (Organum olfactus)
- Meatus nasi medius legat de sinusul nazal Sinus paranasales
- Meatus nasi inferior, la animale Meatus nasi ventralis este singurul canal care conduce aerul inspirat prin deschiderea Choanelor nazale în faringe, de aceea este numit calea respiratorie.
La balenă nasul ocupă partea superioară a capului, iar la elefant nasul s-a transormat într-un organ lung musculos (trompă) cu posibilitate de pipăire şi apucare de obiecte.

Funcţia nasului
- Funcţia respiratorie, prin nas se inspiră şi expiră aerul necesar respiraţiei, nasul având şi un rol de filtrare a impurităţilor din curentul de aer inspirat prin perişorii şi mucoasa nazală umedă.
La om prin inspiraţie sunt folosite nările alternativ (la un interval de 20 -30 de minute), astfel există posibilitatea de regenerare a mucoasei nazale.

- Funcţia mirosului este îndeplinit de Regio olfactoria din nas.fosele comunica cu exteriorul prin nari si cu faringele pri coane.Este captusit cu cu mucoasa nazala prevazuta cu perisori si glande ce secreta mucus.

CALEA DE CONDUCERE A ANALIZATORULUI OLFACTIV:
- protoneuronul caii olfactive este reprezentat de celulele bipolare din mucoasa olfactiva. Acestea, au o dendrita scurta si groasa prevazuta la capat cu mici vezicule constituind butonul olfactiv care contin cili. Axonii celulelor (neuronilor) bipolare strabat lama ciuruita a osului etmoid si patrund in craniu, cu traseu pana la bulbul olfactiv. Aici face sinapsa cu cel de-al II-lea neuron al caii olfactive si anume neuronii mitrali. Axonii neuronilor mitrali ajung in paleocortex (pe fata mediala a lobului temporal-aria olfactiva girul hipocampic si nucleul amigdalian) unde este perceput mirosul.
Bolile nasului

- Rhinitis inflamaţia mucoasei din cavitatea nazală;la răceală cu guturai sau rinită alergică,
- (Epistaxis) - hemoragie nazală
- Eczema nazală
- Devierea septumului nazal
- Furuncull
- Rhinophym
- Tumori: Bazaliom, Spinaliom, rar Sarkom şi Melanom

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.