Nasterea epopeii latine

Trimis la data: 2015-07-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia_T
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Epopeea, ca sumum evenimential, imbracand sau, mai bine zis, impletind istoria cu mitul, plasata pe coordonatele misterioase dintr-un "illo tempore" plin de eroi, raspunde unei necesitati stringente prezenta la nivelul subconstientului colectiv al oricarei natiuni, fapt cu atat mai pregnant daca avem in vedere mentalitatea romana, anume de a legitima si a inalta in dimensiunile ancestralului si perenitatii o anume ginta, un anume popor etc..
In cazul culturii eline, "Iliada" si "Odisea" pune in evidenta anticipativ cativa indici istoriografici, intrucat, epopeea, tocmai prin trasaturile sale de universalitate, isi subsumeaza unele valente prospective; asadar, pe de o parte se deceleaza razboiul Polemos, avand ca finalitate cucerirea Troiei, iar pe coordonata istorica, intregul sir al victorilor de pana la Alexandru Macedon, iar pe de alta, in "Odisea", cautarea, avand ca finalitate intelepciunea - Sofia.

In cazul culturii latine, perspectiva este sub multe aspecte inversata si punctul de pornire il constituie aici Troia - daramata, incendiata, jefuita. Peregrinarile lui Eneas nu au drept tinta tihna, care prijeluieste sofia, ci refacerea acestei baze - defapt si aici avem un arhetip ce individualizeaza Roma sub aspectul istoriei si al mentalitatii - reinstaorarea, punerea temeliei. Acest arhetip este atat de pregnant definitor, incat, odata realizat prin intemeierea Romei (Urbs), va deveni o temelie cu caracter cosmologic, un A© principium mundi A>>, limita dintre haos si cosmos.

Astfel se explica la nivelul mentalitati romane istoricizarea mitului si, reciproc, mitizarea istoriei.
Luptele purtate de Eneias in Italia, admirabil plasate de Vergilius mult mai tarziu (in a doua jumatate a A© Eneidei A>>), au drept reverberatie in plan istoric asprimea si inchistarea romanului fata de arta, elemente ce domina perioada primelor secole de dupa intemeierea Romei, ba chiar sub unele aspecte, intreaga istorie romana - A© Dupa ce Grecia a fost cucerita, (avea sa spuna Horatius), ei au adus artele in salbaticul Latium.

Astfel, acel necizelat rit saturnian a disparut si romanii au alungat vechia otrava in favoarea elegantei, dar si azi mai dainuie urmele taranimii. Tarziu s-au aplecat pe scrierile grecesti, iar dupa razboaiele Punice au prins incet sa se intremeze - (Horatius - A© Satire A>>).Cicero, insa, dintr-o perspectiva intrucatva celei Horatiene, va semnala un aspect fundamental in ceea ce priveste nasterea epopeii : A© Tarziu, asadar, au fost cunoscuti si receptati poetii, de catre ai nostri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.