Nationalismul economic

Trimis la data: 2011-08-18
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 10
Autor: Gentimir razvan
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curentul nationalismului economic s-a dezvoltat intre deceniile doi-cinci ale secolului al XX-lea, continuand, in linii generale, orientarile teoretico-metodologice si recomandarile de politica economica ale curentului industrialNationalismul economic desemneaza o notiune care descrie politicile de control ale controlului local,la nivel national, al muncii si formarii de capital,chiar daca acest lucru implica aplicarea de impozite si a altor tipuri de control asupra miscarii bunurilor, a elementelor de capital si financiare.Ca exemple ale nationalismului economic,se poate avea in vedere "sistemul american" al lui Henry Clay,care se baza pe aplicarea unor tarife selective,investitii guvernamentale in infrastructura si o banca nationala care sa promoveze dezvoltarea intreprinderilor productive,"Dirijismul" francez, unde statul controla atat productia cat si alocarea de resurse,cu rezultate extraordinare.
El reprezinta comportamentul promovat si coordonat a consumatorilor sau a firmelor dintr-o anumita tara prin care se favorizeaza productia de bunuri si servicii din tara respectiva sau a grupului de tari din care face parte statul.Poate fi practicat fie prin stimularea cererii,incurajand consumatorii sa cumpere bunuri produse in tara,sau prin protectia pietei nationale in fata concurentei straine prin tarife.Obiectivele sale sunt sprijinirea activitatii economice si unitatea sociala.Simpatizantii nationalismului economic il descriu ca fiind un fel de sistem de auto-aparare a intereselor economice locale.

Tendintele de nationalizare si de nationalism economic au prins radacini din ce in ce mai puternice in politicile statale pe tot cuprinsul Globului. Alimentate de sentimental nationalist,elitele statale,din Bolivia pana in Rusia, au preluat controlul asupra resurselor aflate in legatura cu industria si sistemul energetic, promovand interesele unei economii nationale pure.Nationalismul economic s-a dovedit a fi o politica atractiva si sigura pentru reprezentarea intereselor nationale, indeplinirea obiectivelor statale si prezervarea autnomiei nationale intr-un mediu care se internationalizeaza cu rapiditate.

Intelegerea procesului va fi importanta pentru stabilirea unei politici eficiente cu strainatatea.Pentru majoritatea autorilor contemporani, nationalismul este strans legat de dezvoltarea economica si vice-versa.Dezvoltarea economiilor industriale este unica pentru fiecare stat in parte,cu generalitati pentru fiecare domeniu de activitate.Exista insa un lucru care uneste economiile nationale,un lucru care trebuie analizat bine,si care este reprezentat de sentimentul nationalist.

Desi sectoarele de dezvoltare sunt diverse si discutabile,cativa autori au dedus ca actiunea de a uni o populatie sub un anume simbol national are o influenta semnificativa pentru dezvoltarea ei. In "Spiritul capitalismului", Liah Greenfeld sustine ca centralizarea economica a fost principalul factor al industrializarii si avansului marilor puteri mondiale in secolele 19 si 20: "...nationalismul promoveaza in mod necesar tipul structurii sociale pe care economia moderna trebuie sa se dezvolte.Fiind prin mostenire de tip egalitar,nationalismul isi are ca si consecinta culturala centrala un sistem de stratificare sociala, care asigura mobilitatea sociala, face munca libera si extinde dramatic sferele operationale ale fortelor ce actioneaza pe piata".

Odata ce un sentiment puternic al raspunderii nationale este implementat,el sustine dezvoltarea economica, iar statul trebuie sa apeleze la sentimente populare pentru a-si asigura efortul colectiv al populatiei.Pentru a examina relatia dintre nationalism si dezvoltarea economica,trebuie selectata o definitie a nationalismului economic care sa cuprinda si scopurile sale.Definitia oferita de Rawi Abdelal in "Nationalism si Economie politica internationala in Eurasia" este utila datorita naturii sale concise si luarii in considerare a tuturor factorilor implicati.

Abdelal sustine sigur ca nationalismul economic implica introducerea unei "politici economice care urmareste scopul si directia nationala".Cu alte cuvinte,nationalismul economic acorda prioritate interesului national in fata interesului proprietatii private si a motivelor de profit. Astfel, in loc sa urmareasca cresterea capitalului, liderii politici iau decizii economice cu intentia de a face statul mai puternic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.