Natura juridica a regimului politic din Romania

Trimis la data: 2014-10-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ioanagirl10 Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Modalitatea de alegere a presedintelui republicii prezinta o importanta cardinala pentru definirea regimului politic al unei tari. In general, in dreptul constitutional este admis faptul ca exista doua tipuri mari de republici: parlamentare si prezidentiale, cele dintai fiind caracterizate prin faptul ca presedintele este ales, de regula, de catre Parlament (Italia, Grecia) sau o adunare compusa din parlamentari si alti reprezentanti (Germania), iar cele prezidentiale, prin alegerea presedintelui de catre popor fie direct, fie prin intermediul unei adunari de electori.

Diferentierea dintre cele doua genuri de regimuri politice nu consta numai in modul de desemnare a presedintelui, ci si an raportul dintre puteri. An republicile parlamentare, Guvernul, desi numit de Presedinte, este responsabil in fata Parlamentului. Puterile prezidentiale sunt mult mai intinse in aceasta ultima categorie de republici, iar demarcatia intre exutiv, legislativ si judecatoresc mult accentuata.

Cu precadere dupa al doilea razboi mondial, s-a conturat un alt tip de republica, avand trasaturi ce se regasesc fie la regimul parlamentar, fie la cel prezidential, de unde si denumirile lor: semi-prezidential, mixt, regim parlamentar cu caracter prezidential. Astfel, presedintele este ales prin vot universal direct sau indirect, ceea ce caracterizeaza regimul prezidential, dar toate aceste tari au guverne responsabile in fata Parlamentului, semn distinctiv al regimului parlamentar.

Constituantul din 1991 s-a pronuntat in favoarea formei de guvernamant republicane si a optat, in acelasi timp, pentru republica semi-prezidentiala. Caracterul prezidential al republicii este rezultatul receptarii in sistemul constitutional roman a modelului de alegere a sefului statului in sistemele prezidentiale, precum si a modalitatilor de raspundere politica a Guvernului fata de puterea legislativa, caracteristice regimurilor politice parlamentare.

Din impletirea unei trasaturi esentiale a regimului politic prezidential (alegerea directa a sefului statului) cu raspunderea politica a Guvernului fata de Parlament, a rezultat modelul republicii semi-prezidentiale.Astfel, Cristian Ionescu afirma: "Cat priveste caracterizarea regimului nostru politic prin prisma modului de desemnare a sefului statului, acesta este semi-prezidential.

Facem insa precizarea ca, spre deosebire de alte state care au statornicit acest model, in Romania, Parlamentul cumuleaza o forta considerabila, in timp ce Presedintele, din punct de vedere a prerogativelor ce i s-au conferit, are aproximativ puterile unui presedinte al unei republici parlamentare."

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.