Natura juridica a titlurilor de creanta fiscala

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul procedural fiscal cuprinde totalitatea reglementarilor ce se refera la modalitatile de realizare in concret a dispozitiilor fiscale, sau altfel spus, totalitatea normelor ce reglementeaza modalitatile de realizare a actelor de administrare fiscala.Prin lege se arata ca, prin administrarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat se intelege ansamblul activitatilor desfasurate de organele fiscale in legatura cu:inregistrarea fiscala; declararea, stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor, taxelor contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat;
Referate similare: Asigurari juridice

Impozitele, taxele, contributiile si orice alte sume datorate bugetelor publice ale statului sau ale unitatilor administrativ-teritoriale se pot stabili, fie prin declaratie fiscala intocmita si depusa de catre contribuabil, fie prin decizie de impunere emisa de catre organul fiscal.

Declaratia fiscala este documentul care se depune, in mod obligatoriu, la organele fiscale, de catre persoanele stabilite prin lege si care contine, in principiu, o declarare a obligatiilor fiscale ori a bunurilor sau veniturilor din a caror detinere decurg obligatii fiscale, ale subiectului de la care emana declaratia.

Pentru intocmirea declaratiei fiscale contribuabilul completeaza un formular pus la dispozitie gratuit de catre organul fiscal, care trebuie sa fie corect, complet si de buna credinta, care se depune la registratura organului fiscal, prin posta sau prin mijloace electronice.

Nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale prin estimarea bazei de impunere, dar nu inainte de instiintarea contribuabilului despre faptul ca a depasit termenul de depunere a declaratiei fiscale si ca dupa trecerea unui termen de 15 zile de la comunicarea instiintarii .

Decizia de impunere este actul administrativ fiscal, emis de catre organul competent si care cuprinde obligatia fiscala de plata, ce cade in sarcina contribuabilului, desemnat prin acel document, avand obligatia de a indeplini toate conditiile de forma pentru aceasta categorie de acte. In plus aceasta trebuie sa cuprinda si urmatoarele :
- tipul de impozit, taxa, contributie sau alta suma datorata bugetelor publice ;
- baza de impunere ;
- cuantumul impozitului datorat de catre contribuabil pentru fiecare perioada impozabila;

Decizia de impunere produce efectul juridic de individualizare a unei creante fiscale iar in ipoteza neindeplinirii obligatiilor fiscale, pe baza ei se porneste executarea silita. Pe baza si cu ajutorul datelor cuprinse in deciziile de impunere se intocmesc registrele de evidenta a contribuabililor denumite "roluri fiscale". Continutul fundamental al raportului de drept financiar public il constituie obligatia stabilita unilateral de catre stat in sarcina contribuabililor, persoane fizice sau juridice, de a plati o anumita suma de bani, la termenul stabilit, in contul unuia din bugetele publice.

Izvorul obligatiei bugetare este intotdeauna legea sau actul normativ cu valoare de lege care instituie si reglementeaza un venit al bugetului de stat. Obligatia concreta de plata se naste dintr-un act care se numeste generic titlu de creanta.Beneficiarul obligatiei financiar-fiscale este statul, reprezentat prin organele fiscale create in cadrul administratiei de stat.

Conditiile de stabilire, modificare si stingere a obligatiei fiscale sunt reglementate in mod unitar pentru toate categoriile de venituri fiscale. Modificarea obligatiei bugetare poate fi determinata pe de o parte de cauzele prevazute in general de actele normative care reglementeaza veniturile bugetare. Stingerea obligatiei fiscale se realizeaza prin modalitati comune si altor obligatii juridice cum ar fi: plata, executarea silita sau prescriptia sau prin modalitati specifice cum ar fi scaderea sau anularea obligatiei bugetare.
Codul de procedura fiscala reglementeaza titlul de creanta fiscala pe care il defineste ca fiind actul prin care se stabileste si se individualizeaza creanta fiscala, intocmit de organele competente sau de persoanele indreptatite, potivit legii.

Titlurile de creanta nu se refera doar la obligatiile fiscale (impozite si taxe) acesta putand sa contina si alte categorii de obligatii de natura pecuniara, cum ar fi amenzi sau alte venituri nefiscale.
Prin O.G. nr. 11/1996, titlul de creanta bugetara a fost stabilit de catre legiuitor ca fiind actul prin care se constata si se individualizeaza obligatia de plata privind creantele bugetare, intocmit de catre organele de specialitate, sau de persoane imputernicite, potrivit legii.

Analizand cele doua definitii date titlurilor de creanta, in opinia specialistilor acestia considera ca, vechea terminologie de titlu de creanta bugetara era mai corecta decat cea de titlu de creanta fiscala, utilizat in legislatia in vigoare. In privinta naturii juridice a titlurilor de creanta fiscala, in literatura juridica de specialitate, s-au conturat doua mari opinii:

1. Conform doctrinei de drept financiar, se sustine ca titlul de creanta fiscala, este un act de impunere si are natura juridica a unui act unilateral de drept financiar public, deoarece este intocmit in temeiul reglementarilor financiar-fiscale, pentru stabilirea si incasarea unui impozit, taxe, etc, datorat de catre contribuabili.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.