Natura si importanta jocului ca fenomen de cultura

Trimis la data: 2010-04-27 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andrei Lucescu Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Jocul este mai vechi decit cultura, pentru ca notiunea de cultura, oricat de incomplet ar fi ea definita, presupune in orice caz o societate omeneasca, iar animalele nu l-au asteptat pe om ca sa le invete sa se joace. Ba chiar se poate afirma, fara risc, ca civilizatia omeneasca nu a adaugat nici o caracteristica esentiala notiunii generale. Animalele se joaca intocmai ca si oamenii. Toate trasaturile fundaAZmentale ale jocului sint prezente si in cel al animalelor. Nu avem decit sa urmarim joaca unor catelusi, pentru ca sa identificam in vesela lor zbenguiala toate aceste trasaturi.

Catelusii se invita unii pe altii la joaca printr-un soi de atitudini si gesturi ceremoniale. Respecta regula ca nu trebuie sa-i muste de urechi pe camarazii lor de joaca. Se comporta ca si cum ar fi inspaimintator de rai. Si mai ales: se vede cit de colo ca toate acestea ii bucura si ii amuza enorm. O asemenea joaca a unor catei care zburda nu este decit una dintre cele mai simple forme ale jocului animalelor. Exista altele, cu un continut mult mai elevat, mult mai dezvoltat: veritabile competitii, ferAZmecatoare reprezentatii date in fata unor spectatori.

Aici, este cazul sa notam de indata un punct foarte important. Chiar si in cele mai simple forme ale sale, si chiar in viata animalelor, jocul este mai mult decit un fenomen pur fiziologic sau decit o reactie psihica deterAZminata pur fiziologic. El depaseste ca atare limitele unei activitati pur biologice sau cel putin pur fizice. Jocul este o functie plina de tilc. in joc "intra in joc" ceva care trece dincolo de instinctul de conservare nemijlocit, ceva care pune in actiune un tilc. Fiecare joc inseamna ceva.

Daca acest principiu activ, care ii confera jocului esenta il numim intelect, spunem prea mult, iar daca il numir^ instinct, nu spunem nimic. Oricum l-am privi, o data cu aceasta "intentie" a jocului se vadeste, in orice caz, in inAZsasi esenta lui, un element imaterial.
Psihologia si fiziologia se ocupa de observarea, descrieAZrea si explicarea jocului animalelor, al copiilor si al oameAZnilor adulti. Ele cauta sa stabileasca natura si semnificatia jocului si sa indice locul lui in planul vietii.

Faptul ca jocul ocupa acolo un loc important, ca indeplineste acolo o functie necesara, sau cel putin utila, este acceptat indeobAZste si fara tagada ca punct de pornire al oricarei cercetari si consideratii stiintifice. Numeroasele incercari de a determina aceasta functie biologica a jocului sint foarte divergente. Unii au crezut ca pot defini originea si funAZdamentarea jocului ca o descarcare a unui surplus de forAZta vitala. Altii sint de parere ca orice fiinta vie, cind se joaca, se supune unui spirit de imitatie congenital.

Sau ca jocul satisface o nevoie de destindere. Sau ca este un exercitiu pregatitor in vederea activitatii serioase, pe care i-o va cere viata. Sau ca serveste drept exercitiu de sta-pinire de sine. Altii cauta principiul in nevoia innascuta de a putea face ceva, sau de a pricinui ceva, sau in tenAZdinta de a domina, sau in aceea de a-i intrece pe con-curenti. Altii considera jocul ca pe o drenare nevinovata a unor porniri daunatoare, sau ca pe o umplutura neceAZsara unei activitati orientate prea unilateral, sau ca satisAZfacerea, intr-o fictiune, a dorintelor cu neputinta de satisfacut in realitate si, in consecinta, ca autoconservare a simtului personalitatii1.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.