Neamul Soimarestilor - fisa de lectura

Trimis la data: 0000-00-00
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.20 / 10
Downloads: 9701
Autor: Cristi Tagarta
Dimensiune: 5kb
Voturi: 898
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Autorul:Mihail Sadoveanu. Titlul volumului:”NEAMUL SOIMARESTILOR”. Tipul textului:text literar,roman. Aspectul de viata infatisat:intamplari dramatice din lupta taranimii pentru pamant si libertate de la sf. sec. al XVII-leaActiunea se petrece in anul 1612 si are ca tema confruntarea apriga dintre razesii Soimaresti si boierime,reprezentata de Stroie Orheianu.
Autorul:Mihail Sadoveanu
Titlul volumului:”NEAMUL SOIMARESTILOR”
Tipul textului:text literar,roman
Aspectul de viata infatisat:intamplari dramatice din lupta taranimii pentru pamant si libertate de la sf. sec. al XVII-leaActiunea se petrece in anul 1612 si are ca tema confruntarea apriga dintre razesii Soimaresti
si boierime,reprezentata de Stroie Orheianu.
Atitudinea scriitorului:-relateaza intamplarile prin care trece Tudor Soimaru.
-atitudine obiectiva
Continutul romanului
1.Expozitiunea:Prezentarea luptei la care participa si Tudor Soimaru,personajul principal al romanului.Pornirea catre satul natal si salvarea fiicei boierului Orheianu.
-cititorul este introdus in atmosfera romanului din sec.XVII si este prezentat cadrul in care va avea loc actiunea si sunt prezentate personajele
2.Intriga:Informarea lui Tudor despre moartea tatalui si nasterea in sufletul acestuia dorintei de dreptate si razbunare.
-este prezentat evenimentul de la care porneste actiunea romanului,in sufletul lui Tudor trezindu-se dorinta pentru dreptate
3.Desfasurarea actiunii:Cererea de dreptate a razesilor catre domnitorul Tomsa.Indreptatirea razesilor.Schimbarea domnitorului.
-este prezenata lupta lui Tudor pentru dreptate
4.Punctul culminant:Cererea de inapoiere a mosiei a boierului Orheianu si refuzul razesilor.Razbunarea lui Tudor,ucigand pe boier.Devastarea mosiei boierului.
-momentul in care actiunea atinge punctul culmiminat si Tudor il ucide pe boier,razbunandu-l astfel pe tatal sau
5.Deznodamant:Suferintele infruntate in continuare de catre razesi.
-sunt prezentate si alte umilinte infruntate de razesi
Mihail Sadoveanu a manifestat predilectie pentru tema istorica abordata inca din 1904,realizand prin scrierile sale o adevarata epopee.

Tagirta Cristi
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.