Necestitatea dezvoltarii turismului rural si perspectivele integrarii acestuia pe piata turistica europeana

Trimis la data: 2011-08-30
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 123
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 9
Autor: BT Alina Ioana
Dimensiune: 242kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Serviciilor le revine actualmente un rol esential in cresterea economica. Aceasta tendinta manifestata pe plan mondial este sensibil sesizata si la nivelul Romaniei, prioritara fiind dezvoltarea durabila a turismului, ca o componenta esentiala a sectorului tertiar. Apartenenta turismului la sectorul serviciilor deriva din modul de realizare a unora din trasaturile sale definitorii ca mobilitate, dinamism sau capacitate de adaptare la exigentele fiecarui turist, precum si din particularitatile produsului turistic, deoarece acesta este rezultatul unei armonioase combinari de servicii carora le corespund trasaturi specifice si mecanice proprii de utilizare
Alegerea unui model de crestere economica implica o analiza foarte atenta a posibilitatilor de modernizare a structurii economice. Aceasta analiza este urmata de alegerea unor variante care corespund conditiilor si restrictiilor rezultate din modelul ales, considerat adecvat in conditiile existente.

In acelasi timp, modernizarea structurii economice reprezinta atat o modificare a aspectelor cantitative cum ar fi proportiile dintre grupe, ramuri si sectoare, modificari dimensionale, dinamice, cat si mutatii calitative care vizeaza trecerea de la etapa de diversificare a productiei la cea a specializarii, la crearea unui profil propriu al economiei nationale, la atingerea unui echilibru dinamic in dezvoltarea diverselor ramuri si sectoare de activitate precum si la trecerea intr-un anumit orizont de timp la o structura economica optima.

Interactiunile si interdependentele dintre ramurile economiei nationale, dintre diferite sectoare si activitati, pe masura cresterii economice, se amplifica. De asemenea, complexitatea acestora se adanceste, modificandu-se de la simplul schimb de materiale la legaturi de cooperare in productie, la actiuni de patrundere si extindere a progresului tehnic.

Cresterea rolului serviciilor in viata economica si sociala pe plan mondial, in special pentru tarile dezvoltate, a fost interpretata de sociologi ca o inlocuire a "civilizatiei primare" cu "civilizatia tertiara", deoarece societatea in care predomina serviciile au ocupat, treptat, locul celei in care domina agricultura.Sectorul tertiar sau al serviciilor a devenit precumpanitor in perioada postbelica, piata serviciilor ocupand un rol mai important, incorporand activitati extrem de diverse, eterogene sub aspectul continutului, cu forme de manifestare distincte, care au largit si diversificat modalitatile de realizare a produsului social, astfel devenind si o componenta insemnata a mecanismului reproductiei.

Ca orice sector de activitate, si sectorul serviciilor a evoluat de la forme incipiente de completare a activitatilor de baza, pana la structurile actuale, care se caracterizeaza printr-o maxima utilitate pentru indivizi si societate.Serviciile s-au amplificat in economia moderna, cand au aparut multe si diverse ca urmare a informatizarii societatii, a activitatilor de ocrotire a mediului ambiant sau a extinderii accentuate a urbanizarii.

Gospodarie locativa, distributia energiei si apei, transport, telecomunicatiile, a celor privind cresterea timpului liber al individului (spalatorii, curatatorii, forme modeme de comert, intretinerea aparetelor de uz casnic si gospodaresc), precum si a serviciilor legate de utilizarea timpului liber (turism, cultura, sport).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.