Negocierea - abordarea conceptuala

Trimis la data: 2010-10-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.24 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana Diacon
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Complexitatea vietii social-economice si politice, diversitatea afacerilor pe care le deruleaza agentii economici fac ca negocierea sa se impuna drept unul din cele mai pretioase atribute ale vietii contemporane.Negocierea trebuie privita drept cel mai eficient mijloc de comunicare, avand avantajul ca realizeaza , in cel mai scurt timp, efectul scontat. Ea se refera la o situatie in care partile participante interactioneaza in dorinta de a ajunge la o solutie acceptabila, in una sau mai multe probleme aflate in discutie.
In definirea conceptului de negociere se remarca multe deosebiri, in functie de pozitia de pe care aceasta este abordata. In cele mai multe cazuri, negocierea este privita drept forma de comunicare al carui scop consta in rezolvarea unor probleme cu caracter civil, in general, si comercial, in special. [1] Este sensul restrans al notiunii de negociere, cel mai des utilizat.

In sens larg, prin negociere se intelege actiunea de a purta discutii, in vederea ajungerii la o intelegere. In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, negocierea este definita drept "o actiune prin care se trateaza cu cineva incheierea unei conventii economice, politice, culturale etc." sau "o actiune de intermediere, de mijlocire a unei afaceri". Alte definitii includ in conceptul de negociere "orice forma de intalniri, discutii, consultatii sau alte legaturi directe sau indirecte".

In domeniul economicului, in general, al comertului, in particular, negocierile trebuie privite in sensul de "tratative, discutii purtate intre doi sau mai multi parteneri, in legatura cu un deziderat economic comun, in vederea realizarii unor intelegeri sau tranzactii comerciale". [2]

De fapt, negocierea porneste de la faptul ca fiecare parte are interese directe sau indirecte pe care doreste sa si le satisfaca. Atunci cand cei doi parteneri au in vedere dorinte reciproce, negocierea se incheie relativ usor, cu succes, iar contactele pot continua. Atunci insa cand solicitarile uneia dintre parti sunt ignorate, rezultatele negocierii nu sunt cele asteptate. Intr-un asemenea context, este evident faptul ca negocierea poarta amprenta comportamentului uman. De altfel, in ultima instanta, scopul principal al negocierii il constituie satisfacerea unor anumite necesitati umane.

In concluzie, negocierea poate fi privita ca fiind forma principala de comunicare, un complex de procese, de activitati, constand in contacte, intalniri, consultari, tratative desfasurate intre doi sau mai multi parteneri, in vederea realizarii unei intelegeri.

Indiferent de modul in care este definit conceptul de negociere, de pozitia de pe care este abordat, o analiza pertinenta a acestuia trebuie sa aiba in vedere urmatoarele caracteristici: [3]procesul de negociere este un fenomen social ce presupune existenta unei comunicari intre oameni, in general, intre cele doua parti, in particular. Aceasta se intampla datorita faptului ca negocierea, fiind un proces realizat de oameni, poarta amprenta distincta a comportamentului uman. De aceea, modul in care comportamentul uman este perceput reprezinta elementul principal ce sta la baza teoriei negocierii. De fapt, acest comportament determina rezultatul negocierii, neputand fi insa ignorat contextul social in care acesta se desfasoara;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.