Negocierea in situatii formale si informale

Trimis la data: 2013-05-21
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 0
Autor: Dymma Dymma
Dimensiune: 650kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicarea este "interpretarea relatiei dintre oameni". Relatiile dintre oameni sint in general de cooperare si de competitie. Cooperam atunci cind facem ceea ce se asteapta de la noi, in cadrul unei societati in care fiecare are rolul de a contribui la bunastarea celorlalti (asigurindu-le electricitatea, educatia, ingrijirile medicale ), sau in cadrul unor relatii interpersonale, profesionale ori private. Sintem in competitie ori de cite ori dorim sa pastram o cota mai mare dintr-o resursa decit celalalt (iubirea mamei, bunavointa sefului, salariul de merit, boxa de la subsol). Nu exista o norma de partajare a resurselor.
Chiar organizarile politice care au pretins ca impart "frateste" au oferit unora privilegii si altora teroare. Daca argumentarea este cautarea interpersonala a adevarului, negocierea este cautarea unei distributii a resurselor care sa fie acceptabila de catre parti. Alternativa la negociere este violenta. Negocierea porneste de la recunoasterea unei interdependente a partilor si vizeaza determinarea unor prestatii mutuale echitabile. Cu alte cuvinte, partenerii se vor descurca mai bine impreuna decit singuri, dar colaborarea fiecaruia are un pret pe care trebuie sa-l plateasca celalalt.

Adecvarea prestatiilor stabilite prin negociere asigura consensul, si deci convietuirea linistita.3.2.1. GENERALITATI Comunicam pentru a obtine ceva de la oamenii din jurul nostru: atentie, simpatie, servicii, indeplinirea unor obligatii sociale, cooperare pentru obiective comune. Unele trebuinte ale noastre pot fi satisfacute fara a recurge la ceilalti. In asemenea cazuri nu este nevoie de comunicare. Alte situatii insa, cele mai frecvente, impun exercitarea unei influente asupra celorlalti, pentru ca ei au ceva ce ne trebuie noua, iar noi le putem oferi ceva ce le trebuie lor.

Acestea sint situatiile tipice de negociere: intre institutii publice, intre companii comerciale, intre sot si sotie, intre parinti si copii.Altfel spus, partile sint "legate" una de cealalta, si prefera sa ramina legate, fiindca daca s-ar desparti, ar avea ceva de pierdut. O companie care vinde si una care cumpara acelasi produs trebuie sa negocieze pretul lui. Sotul si sotia care privesc la acelasi televizor trebuie sa decida impreuna ce program urmaresc (film sau fotbal). Copiii trebuie sa-si atinga obiectivele dorite cu permisiunea si cu ajutorul parintilor.

Negocierea difera de simpla deliberare. Discutam in familie pentru ca baiatul meu nu stie daca vrea sa se inscrie la facultatea de jurnalism ori la cea de medicina. Consiliul comunal delibereaza pentru ca are de ales intre a aduce apa potabila si a face un pod peste riu (nu ajung resursele pentru ambele in acelasi timp). Negocierea are ca efect o cooperare intre doua parti care se unesc temporar pentru realizarea unor scopuri comune, fiecare cu rolul sau: daca eu culeg merele, tii tu scara?. Spre deosebire de aceasta, deliberarea vizeaza identificarea actiunii optime pentru un agent (sau un grup care actioneaza coordonat): ce-i de facut?. De cele mai multe ori, pentru indeplinirea actiunilor comune, sotul si sotia negociaza. Cind ea ii cere sfat lui intr-o problema de serviciu, ei delibereaza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.