Negocierea multiculturala

Trimis la data: 2009-08-11 Materia: Comert Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 39
Autor: Lazar Ioana Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fata de negocierile care au loc cu parteneri din aceeasi tara, negocierea internationala prezinta o serie de particularitati: rolul distantei, complexitatea mai mare a procesului de negociere, durata mai indelungata. Priancipalele elemente care deosebesc negocierea internationala in raport cu cea nationala sunt insa: diferentele culturale, cele intre sistemele juridice, precum si cele intre sistemele politico-administrative.

Daca ultimele doua au o relevanta indeosebi in procesul contractarii propriu-zise (dimensiunea juridica) si respectiv al executarii contractului (dimensiunea politico-administrativa), problema interculturalitatii este de prima importanta pentru negocierea comerciala internationala.

Ca mod de gandire si actiune al unei comunitati umane determinate, cultura poate fi, in functie de tipul de comunitate: cultura nationala (valorile, credintele, optiunile, normele, simbolurtile specifice ale unei natiuni), cultura de intreprindere (valorile impartasite si regulile de actiune promovate in cadrul unei firme), cultura profesionala (a inginerului, comerciantului, finantistului etc.). Negociatorul comercial international se defineste prin intersectia mai multor sfere culturale, dar cultura nationala joaca un rol determinant in conceptia si comportamentul sau.

Cultura negociatorului-reflectand cultura natioonala care si-a pus amprenta asupra formarii sale-este determinata de un complex de factori a caror cunoastere este o conditie a unei comunicari eficiente in negocieri.Factorii determinanti ai culturii de afaceri sunt urmatorii:31
traditiile, credintele, valorile etnice, transmise din generatie in generatie si reprezentand repere de baza ale constiintei nationale; religia dominanta;

Nivelul de dezvoltare economica, structurile si mecanismele economice, obisnuintele de consum; regimul social-politic (democratie versus dictatura); cadrul juridic si institutional etc.Pe aceasta baza se definesc diferentele si afinitatile culturale intre comunitatile umane (in speta natiuni), care se trnspun in conceptii, atitudini, norme de comportament specifice pentru fiecare negociator.

Analiza diferentelor si afinitatilor culturale in literatura de specialitate s-a realizat indeosebi in planul managementului intercultural al marketingului international, evidentiindu-se mai multe criterii in functie de care se deosebesc sau se aseamana diferite culturi.Diferentele culturale exprima abordari diferite ale unor comunitati umane determinate, in legatura cu solutionarea problemelor de baza ale existentei si dezvoltarii acelei comunitati: modul de comunicare, conceptia despre timp si spatiu, viziunea asupra omului, atitudinea fata de actiune si risc, normele morale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.