Negocierea si negociatorul

Trimis la data: 2005-05-23
Materia: Marketing
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 21
Autor: Mahaiu Gijvreanu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 246
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Negocierea si negociatorul
Pe rarcursul întregii vieţi, în fiecare ceas sau clipă, fiecare dintre noi are o dorinţă, un interes sau un punct de vedere numai ,,al său’’ şi uneori diferit de al celorlalţi.
Negocierea si negociatorul
Negocierea si negociatorul

Fiecare dintre noi poate convinge pe cineva sau se poate lăsa convins de acel cineva. Majoritatea dintre oameni are ceva de schimbat cu altcineva, fie că sunt bunuri materiale, idei, păreri, cuvinte, etc. şi trebuie să ajungă la o înţelegere cu acel cineva.

Negocierea si negociatorul
Totuşi mai înainte de a ajunge la un acord trecem aproape inevitabil printr-o stare de dezacord mai mult sau mai puţin conflictual. Această stare intervine indiferent la ce se refera schimbul, fie că este schimb de produse sau servicii, fie ca este schimb de emoţii, sentimente, idei, opinii, bani, probleme, etc.

Negocierea si negociatorul
Arta de a te înţelege cu partenerul de schimb evitând conflictul şi represariile ar putea purta numele de negociere. Pentru a stăpâni arta negocierii trebuie să ne gândim şi să simţim la fel şi dacă întradevăr stăpânim arta negocierii avem şanse în plus să evităm ,,NU’’-ul partenerului nostru. Înseamnă să ştim să orientăm, să influenţăm şi să manipulăm compotamentul partenerului pentru al face să spună DA.

Negocierea si negociatorul
Peste tot şi în toate timpurile oamenii nu şi-au putut impune voinţa în mod unilateral şi au căutat o soluţie comună şi anume soluţia negocierii. Cei străluciţi negociatori Iulius Cesar şi Marco Polo.

Negocierea si negociatorul
În viaţa de zi cu zi, acasă, la slujbă, pe stradă, în piaţă, dar mai ales în diplomaţie şi în lumea afacerilor contemporane, negocierea şi negociatorul au dobândit o importanţă incredibilă greu de evoluat. În înteriorul tranzacţiei comerciale niciodată nu au fost şi nu s-au purtat valori noi. O negociere poate avea două soluţionări: poate fi fie pierdută fie câştigată.

2. Definiţia negocierii.

Deoarece pe Glob toate sursele devin la un moment dat limitate, oamenii şi animalele au fost nevoiţi să înveţe să-şi procure hrana, perechea, teritoriul locuinţa folosind diverse forme de dominare şi afişare pentru a decide cine şi cât ia ce şi când poate lua. Datorită civilizaţiei care sa dezvoltat foarte repede şi oamenii şi-au dezvoltat capacitatea de a distribui hrana, teritoriul, resursele, vasta gamă de produse şi servicii prin alte metode de cât violenţa sau ameninţarea ca de exemplu negocierea.

Negocierea poate fi deschisă ca un ,,proces de rezolvare aunui conflict apărut între două sau mai multe părţi şi în care ambele îşi modifică pretenţiile pentru a ajunge la uncompromis reciproc acceptabil’’.

Negocierea poate fi definită mai concret ca fiind procesulprin care reuşim să obţinem ce vrem de la cei ce vor ceva de la noi, dar nu prin violenţă sau ameninţare ci prin procesul de negociere. Procesul de ajustare a opiniilor ambelor părţi pentru aputea ajunge la o soluţie ideală la o soluţie reală de rezolvare aproblemei se poate numi negociere, care mai poate fi de altfel şi proces de apurta tratative pentru a schimba lucruri pe care le avem şi pe care alţii le vor sau pentru a obţine lucruri pe care le dorim de la ei. Pe scurt în orice negociere există o idee de bază: ,,Dă-mi ceea ce vreau şi-ţi voi da ceea ce vrei’’.

3. Alternativele negocierii.

Orice negociere prezintă următoarele alternative:
- persiunea (,,serviciile noastre sunt de bună calitate’’) este utilizată prima dată atunci când oamenii doresc ceva, dar reuşeşte destul de rar,atunci când interesele sunt discordate;

- cedarea (,,bine am sã reduc preţul cu ...’’) reprezintă una din opţiuni atunci când marjele sunt foarte mari sau problemele nu sunt foarte importane şi înseamnă să cedezi dorinţelor oponentului sau să faci ceva fără a mai ţine cont de propriile dorinţe.

De fiecare dată când intrăm într-un super market vom ceda în mod normal acceăm preţurile produselor care ne interesează, plătim şi le ducem acasă. Cedarea şi renunţarea nu merg prea bine împreună deparece dau o notă de nesiguranţă, încurajâng negocieri dificile să fie şi mai dificile.

- constrângerea (,,fă aşa cum zic eu, că dacă nu ..’’) este recomandată în unele situaţii obligandu-l pe partener să facă ce vrei tu, dar riscă să strice relaţiile pe termen lung şi provoacă ostiliăaţi, răzbunare. Nu e deloc înţelept să folosim constrângerea întu-un context de negociere pentru că nu reuşim nimic altceva decât să tensionăm atitudinea şi conduce la apariţia unor contra lovituri care pot fi dăunătoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.