Neoclasicismul - arta ca lectie

Trimis la data: 2013-07-24
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 0
Autor: isabell_vlad
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aparut pe la mijlocul secolului al XIX-lea, termenul "neoclasicism" desemna stilul artistic care s-a manifestat in aproape intreaga Europa la sfarsitul veacului anterior. Era folosit in sens peiorativ, considerandu-se lipsita de viata acea arta care avea ca scop sa reinvie Antichitatea clasica si sa ii reafirme adevarurile eterne.
Neoclasicismul poate fi vazut ca o reactie culturala si politica impotriva rococoului, iar pentru a intelege acest fapt, nu trebuie sa se piarda din vedere contextul istoric. In urma Revolutiei din 1789, Franta devine republica. Monarhia este abolita si, odata cu ea, toate idealurile si obiceiurile aristocratice. Arta rococo, accesoriu decorativ al vechiului regim, cade si ea sub incidenta condamnarii in noua ordine politica si impotriva ei sunt chemati sa lupte artistii cetateni ai noii republici.

Arta de delectare face loc uneia austere si severe, cu puternice semnificatii moralizatoare. Artistii neoclasici resping subiectele inspirate de societate si prefera teme ce descriu maretia sufleteasca, faptele eroice, pasiunile simple si puternice. La fel ca in perioada Renasterii, arta europeana se indreapta catre Antichitate pentru inspiratie. Zeitatile lumii greco-romane, amorasii, nimfele si satirii, intalniti in imagistica Renasterii si in rococo, sunt dati la o parte de razboinici, legiuitori si mari personalitati. Acum sunt celebrate personaje ca Leonida, Epaminonda, Brutus, Socrate, Horatii.

Ei apartin Greciei sau Romei republicane si niciodata Imperiului Roman vazut ca epoca de decadenta a moravurilor. Acesti eroi constituie modele de omenie, generozitate, maretie, curaj, dispret fata de pericole si patriotism. Arta nu mai tine de rafinament, ci devine un mijloc de educare, iar artistul nu mai este doar un artizan aflat la cheremul ideilor unui patron, ci a unui om onest, un exemplu de virtute pentru semenii sai. In aceasta epoca, onestitatea reprezinta una dintre cele mai semnificative calitati in calificarea unei opere de arta.

Personalitatea artistica dominanta in neoclasicim, din 1780 pana la incoronarea lui Napoleon ca imparat, in 1804, Jacques-Louis David a jucat, de-a lungul a mai bine de trei decenii, rolul sefului de scoala, deopotriva teoretician si creator. Opera sa se distinge prin caracterul doctrinar, printr-o aspiratie ideologica ce cauta sa transforme obiectul artistic intr-o lectie de civism.

In acest sens trebuie interpretat "Juramantul Horatilor", tablou manifest al Revolutiei Franceze. In neoclasicim, mesajul artistului se adreseaza pulbicului larg si nu doar aristocratiei, cum se itnampla in trecut. Pentru a face cat mai accesibil acest mesaj, neoclasicii adopta un stil la fel de maret si de clar ca tema ce o reprezinta.

Sub imperiu, David devine pictorul curtii lui Napoleon, executand in aceasta perioada o serie de tablouri al caror scop este glorificarea succeselor imparatului. Idealurile republicane nu mai corespund, arta neoclasica nu mai este acum educativa, ci apologetica. Sub presiunea noii ordini politice, neoclasicismul inceteaza sa mai fie o arta ascetica, devenind unealta ce reflecta pe panza maretia imperiala in toata splendoarea ei.

Jean Auguste Dominique Ingres, o alta personalitate proeminenta a neoclasicimului, a fost vazut de romantici drept neoclasicul prin excelenta, in timp ce neoclasicii l-au repudiat, numindu-l romantic. El insa afirma despre sine ca este numai un conservator al bunei traditii instaurate de maestrii Renasterii si, in niciun caz, un inovator. Spre deosebire de David, a carui doctrina s-a exercitat in numele unei arte "utile" si "sociale", Ingres a impus o viziune personala care glorifica arta de dragul artei.

Fost elev al lui David la Ecole de Beaux-Artes in Paris, Ingres folosea in lucrarile sale acelasi tip de limbaj plastic ca profesorul sau: compozitie limpede, contururi clare, continue si suple. Dar el marturiseste in opera sa o intelegere diferita atat a realitatii, cat si a subiectelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.