Neocorporatism

Trimis la data: 2015-06-03
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Denisa_C
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
2.1. Obiectivul major il reprezinta acumularea de informatii si date in legatura cu una din doctrinele politice moderne si anume corporatismul.
2.2. Pentru atingerea acestui obiectiv major, este necesara urmarirea unor obiective subordinate. Acestea sint urmatoarele:
2.2.1. La sfirsitul orelor de seminar, studentii trebuie sa dobindeasca o instructie, care sa-I fereasca de abordarea gresita a problemelor sau de judecata falsa asupra fenomenului politologic.
Doctrinele politice reprezinta un ansamblu coerent de idei social-politice si ideologice, un sistem de argumentare cu privire la viata politica si ideologica in ansamblul ei, la prognoza evolutiei viitoare in acest domeniu.
Corporatismul este o doctrina social-politica reactionara, care preconiza inlocuirea sindicatelor muncitoresti cu corporatii, organizatii profesionale din care sa faca parte atit muncitorii, cit si patronii, precum si inlocuirea parlamentului cu o reprezentanta nationala a corporatiilor.

Neocorporatismul este un sistem inchis si monopolist de reprezentare a intereselor care permit puterilor publice de a alege din multitudinea grupurilor de presiune pe cele pe care le considera cele mai reprezentative si de a le promova in interlocutori privilegiati si permanenti.
Asocierea grupurilor de interes la procesele decizionale in democratiile Europei Occidentale au fost teoretizate de Ph. Schmitter si Gerhard Lehmbruch. Prin neocorporatism, grupurile de interes beneficiaza de o institutionalizare crescinda in procesele de functionare a statelor democratice.

Sistemul francez prezinta azi o serie de trasaturi caracteristice neocorporatismului. Sistemul legislativ francez prevede in mod evident procedurile de tranzitie intre stat si grupurile de interes prin intermediul unor comisii regrupind organizatiile asa-zis reprezentative. Acest blazon de reprezentativitate consacra nu numai o recunoastere a ordinii publice, dar mai ales posibilitatea sindicatelor de a colabora la decizia politica si de a participa la stabilirea unui minim al consensului social, riscind sa-si piarda identitatea revolutionara.

Slabele indicii ale formelor de participare politica neconventionala si heterodoxa au introdus o noua tematica. Mai multe modalitati noi de participare politica se exprima, de fapt, sub forma de activitati in cadrul miscarilor colective. Explozia acestor miscari - inceputa cu cea denumita generic "Saizeci si opt", care cuprinde o serie de proteste, revolte, manifestatii cu o participare mai mult sau mai putin larga , a urmarit sa puna pe al doilea plan o alta forma de participare politica, mai institutionalizata, studiata de mult timp.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.