Neologismele

Trimis la data: 2009-02-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.64 / 10
Downloads: 2789
Autor: Buzzu
Dimensiune: 5kb
Voturi: 76
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
“Neologismele” este un studiu al lui Titu Maiorescu, marcat de un pronuntat caracter didactic. In acesta este urmarita si criticata tendinta de adoptare si pastrare a neologismelor in defavoarea cuvintelor originale romanesti. Studiul vine dupa o incercare esuata de atragere a atentiei cu privire la aceasta problema, intr-un numar al “Convorbirilor literare” din anul 1874, despre care autorul spune ca: “încercasem cea dintâi formulare a unor reguli pentru primirea şi respingerea lor, dar o încercasem numai în treacăt şi cu acel ton agresiv şi oarecum fragmentar ce eram pe atunci încă siliţi să-l avem în contra numeroşilor noştri adversari”.
Titu Maiorescu imparte principiile neologismelor in 4 reguli expuse in ordine. Prima categorie este reprezentata de cuvintele de sorginte slavona, in special cele folosite in riturile religioase. El insusi recunoaste ca aceasta regula este de la sine inteleasa, insa i se pare abjecta tendinta evidenta de nerespectare a acesteia.

In a doua categorie este criticata tendinta unor scriitori si politicieni ai timpurilor de a folosi neologisme latinesti pretentioase in locul celor deja existente, de asemenea de origine latina. El se considera uimit de dorinta acestora de a se expune intr-un mod putin comprehensibil, frizand ridicolul. Desigur, nu face toate acestea pentru ca nu le-ar pricepe personal, dar i se pare jenant si indepartat de scopul ultim, acela de a informa sau a educa fiecare particica din popor, fie ea reprezentata de cel mai mare literat, sau de ultimul taran.

Cea de-a treia regula prezinta acceptarea neologismelor, preferabil originare din franceza, insa numai in situatia in care nu exista un cuvant potrivit pentru ideea ce se doreste a fi transmisa. Cu toate acestea, este impotriva adoptarii de notiuni abstracte, specifice numai limbii si culturii de origine, in special referitor la cele provenite din limba germana. De exemplu, Maiorescu pretinde ca este ilogic sa croim “spatiul timpului”(original: “Zeitraum”).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.