Neoplasm de col uterin

Trimis la data: 2013-06-24
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea Daraban
Dimensiune: 367kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vulva intervine in functiile de mictiune, nastere si in actul sexual. In timpul mictiunii, jetul urinar care iese din meat este canalizat de catre labiile mici. La nastere, orificiul vulvar se deschide progresiv cu ruperea la primipare a carunculilor himenali.
In timpul actului sexual, labiile mari se comporta ca doi corpi erectili, marindu-si mult volumul. Labiile mici, in faza de excitatie, isi modifica forma si culoarea. Clitorisul este organul principal de raspuns sexual.
Neoplasmul de col uterin se dezvolta de obicei progresiv. Inainte de aparitia cancerului, celulele colului cervical se tranforma, proces numit displazie si devin celule anormale ale tesutului cervical. Mai tarziu celulele neoplazice se multiplica si se raspandesc in profunzimea colului cervical pana in zonele vecine.Infectia cu HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai frecventa cauza a neoplasmului cervical.

Stadiul IA: in cervix se gaseste doar o parte foarte mica de tesut tumoral care se observa la microscop. Cancerul nu invadeaza tesutul in adancime mai mult de 5 mm si in intindere mai mult de 7 mm.Stadiul IB: cancerul este localizat, poate fi vazut numai la microscop si este mai adanc de 5 mm si este mai raspandita de 7 mm sau se poate observa si fara microscop si poate fi mai mare de 4 cm.Stadiul II - s-a raspandit dincolo de cervix, dar nu in peretele pelvisului. Stadiul II este divizat in doua stadii IIA si IIB, bazandu-se pe invazivitatea cancerului.

Stadiul IIA - cancerul se raspandeste dincolo de cervix pana in cele doua treimi superioare ale vaginului, dar nu si in tesuturile din jurul uterului.Stadiul IIB - cancerul se raspandeste dincolo de cervix pana in cele doua treimi superioare ale vaginului si in tesuturile din jurul uterului Stadiul III - cancerul invadeaza treimea inferioara a vaginului si poate invada peretele pelvisului si nodulii limfatici vecini. Stadiul III include stadiul IIIA si IIIB si se bazeaza pe gradul de raspandire a celulelor tumorale.Stadiul IIIA - cancerul a invadat treimea inferioara a vaginului, dar nu si peretele pelvin
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.