Neoretorica

Trimis la data: 2010-04-30
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.35 / 10
Downloads: 29
Autor: Magdalena Stone
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curent al gandirii filozofico-lingvistice moderne, care reia dintr-o perspectiva noua, pluridisciplinara, arta antica a vorbirii, teoria si tehnica limbajului ca mijloc de influentare a opiniei receptorului. Dupa etapa medievala, de formalizare excesiva retoricii (v.) antice, a urmat o restrangere progresiva a campului acestei discipline, reduse in secolele XVIII-XIX exclusiv la arta stilului (v.) si la o lista de figuri (v.) adecvate exprimarii frumoase. Romantismul, proclamand primatul individualitatii si inutilitatea oricarei reguli ce ar falsifica activitatea creatoare a spiritului, a contribuit mult la discreditarea retoricii.
Tendintele clasificatoare ale retorilor, preocupati mai mult de etichetarea decat de analiza figurilor, ca si lipsa lor de spirit istoric au facut ca disciplina, una din cele sapte "arte liberale", odinioara obligatorie in invatamant, sa fie uitata. Reinvierea interesului pentru retorica porneste, in secolul XX, din doua directii: filozofica si lingvistica.

Redescoperirea faptului ca adevarurile istorice si opiniile care tin de verosimil, nedemonstrabile prin rationamente conduse de more geometrico, necesita o teorie a argumentatiei care sa nu iasa din domeniul ratiunii, fara insa a utiliza rationamentele carteziene analitice si inductive, a adus la imbogatirea teoriei cunoasterii prin anexarea noii retorici. Lucrarile fundamentale de reabilitarea a retoricii ca teorie a argumentarii, subordonata gnoseologiei, se datoreaza lui Ch. Perelman.

In literatura romana, o pledoarie filozofica, foarte documentata, pentru N. a semnat Vasile Florescu, Retorica si neoretorica (1973). Daca, in America mai ales, reluarea retoricii s-a facut pornindu-se de la teoria comunicarii (v.), in Europa interesul pentru retorica a fost revitalizat mai ales de cercetarile lingvistice.

De la publicarea cursului, din 1936, al lui I.A.Richards, The Philosophy of Rhetoric (Filozofia retoricii), care "deplasa interesul traditional al retoricii pentru persuasiune ca act rational in directia emotivitatii" si indemna la concentrarea interesului asupra "legilor fundamentale de folosire a limbii", s-a dezvoltat, mai intai in Anglia, curentul lingvistico-literar cunoscut sub numele de "New Criticism" (v. Noua critica), preocupat de analiza operei literare conform unor figuri si concepte formalizate, stilistice sau psihice.

Astfel retorica s-a transformat "din antistrofica a dialecticii, intr-una a poeticii" (Vasile Florescu), fapt deplans de neoretoricienii filozofi contemporani. Acceptiile date retoricii, inventarul si denominatia figurilor variaza de la un cercetator la altul. Roland Barthes, G. Genette, Tzvetan Todorov, sau Grupul u din Liege (autorul unei Retorici generale, 1970) definesc diferit termenii cu care opereaza, de aceea N. lingvistica, spre deosebire de cea filozofica, se disperseaza in mai multe directii, lipsa de unitate terminologica echivaland abordarea domeniului cu aderarea la teoria unui grup restrans de cercetatori.

Intre termenii de retorica si poetica (v.) intervin adesea confuzii, rezolvate prin restrangerea, uneori arbitrara, a sferelor celor doua notiuni. De mai multa audienta se bucura delimitarea operata de Grupul u: "Retorica este cunoasterea procedeelor de limbaj caracteristice literaturii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.