Nichelul si Plumbul

Trimis la data: 2003-04-17
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 3007
Autor: Vasiloiu Razvan
Dimensiune: 7kb
Voturi: 377
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nichelul si Plumbul
Nichelul este larg folosit gasindu-se in scoarta Pamantului intr-o cantitate de doua ori mai mare decat cuprul, plumbul si zincul laolalta Inca din timpurile stravechi se foloseau aliaje de fier-nichel din meteoriti, dar nichelul a fost cunoscut ca element abia din anul 1751. Inainte de aceasta data, minerii saxoni incercasera sa topeasca niste minereuri nou descoperite, care pareau a fi cuprifere. Dar ceea ce au obtinut nu a fost cuprul.
Nichelul si Plumbul
Nichelul este larg folosit gasindu-se in scoarta Pamantului intr-o cantitate de doua ori mai mare decat cuprul, plumbul si zincul laolalta. Inca din timpurile stravechi se foloseau aliaje de fier-nichel din meteoriti, dar nichelul a fost cunoscut ca element abia din anul 1751. Inainte de aceasta data, minerii saxoni incercasera sa topeasca niste minereuri nou descoperite, care pareau a fi cuprifere. Dar ceea ce au obtinut nu a fost cuprul. Era un metal alb, dur care nu putea fi ciocanit spre a obtine obiecte de utilitate practica. Minerii si-au exprimat temerile:’’Batranul Nick ne-a vrajit minereul. Metalul asta bun de nimic este arama batranului Nick”.

Nichelul si Plumbul
Ani de-a randul, oriunde se gaseau minereuri asemanatoare, ele erau denumite astfel. Pana cand in cele din urma, in Suedia, savantul(mineralog si chimist suedez) Axel Federic Cronstedd (1722-1765) a ajuns la concluzia ca “Arama lui Nick” continea un metal necunoscut. L-a numit nichel. Podoabe din metalul alb, denumite “paktong”, fusesera confectionate in China inca din vremuri stravechi. Curand dupa ce Cronstedd descoperise nichelul, un al doilea savant suedez a aflat secretul paktong-ului, acest “cupru alb”, obtinut prin adaos de zinc la minereurile care contineau nichel si cupru. Curand aliaje asemanatoare au fost produse in Europa. Ele erau denumite argint-nichel si argint german.

Nichelul si Plumbul
In anul 1844 dupa ce s-a inceput electrometalizarea in Marea Britanie, acest argint german placat cu argint veritabil a fost mult folosit in locul cuprului pur acoperit cu un strat subtire de argint curat, topit la temperaturi inalte. Obiectele din argint-nichel, acoperite cu argint pur prin electroplastie, sunt inca apreciate si astazi. Desi pare ciudat, pana acum o jumatate de secol, cererea de nichel era mica cu exceptia utilizarii sale la fabricarea monedelor de nichel, a acoperirilor cu nichel si a argintului-nichel pentru tacamurile argintate. Savantii au gasit insa sute de alte noi aplicatii pentru acest metal, fiind cunoscut faptul ca otelul inoxidabil contine frecvent nichel alaturi de fier.

Nichelul si Plumbul
Nichelul este tenace, rezistent si nu se uzeaza usor, iar aliajele castiga ceva din aceste calitati cand au in compozitia lor nichel. Otelurile cu un continut de ˝- 5 % sunt mult folosite pentru piese de automobile, cum sunt angrenajele si arborii cotiti;

otelul cu nichelul este vital pentru autocamioane, vagoane de marfuri, autobuze, tractoare, masini de tot felul si instalatii de forare, producere si rafinare a titeiului. Otelul cu nichelul are o importanta deosebita pentru motoarele si trenurile de aterizare ale avioanelor. Alte oteluri aliate cu nichelul se comporta bine la temperaturi scazute si sunt, deasemenea, utilizate acolo unde otelurile nealiate devin casante si se rup la soc.

Nichelul si Plumbul
Otelul cu nichel rezistent termic se aplica la turbinele cu gaz si la cuptoarele industriale, unde sunt necesare rezistenta si durabilitate la temperaturi inalte. Un aliaj de fier-nichel ale carui proprietati magnetice se modifica cu temperatura se foloseste la aproape toate vitezometrele de automobile care trebuie sa fie precise in ciuda schimbarilor de temperatura. Nichelul se aliaza cu multe alte metale atunci cand sunt necesare proprietati speciale.

Se aliaza cu alama, bronzul si cuprul spre a se obtine o rezistenta mai mare la uzura si coroziune sau spre a deschide culoarea aliajelor. Se aliaza cu aluminiul, pentru a capata un metal rezistent si usor. Se aliza cu molibdenul, titanul, aurul si cobaltul. Peste 3000 de aliaje folosite astazi, contin de la o fractiune pana la aproape 100% nichel.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.