Nichifor Crainic

Trimis la data: 2010-07-06
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Emilia Olaru
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Remarcat de Alexandru Vlahuta inca dinainte de primul razboi mondial, Nichifor Crainic s-a impus in campul literaturii romanesti ca unul din fruntasii ei cei mai de seama. Poet, teolog, doctrinar si filozof, a condus revista Lamura, a intemeiat publicatia enciclopedica Cartea Vremii si a fost Directorul celei mai prestigioase reviste romanesti aparute in perioada interbelica la noi in tara, Gandirea. Fauritorul curentului gandirist axat intrinsec pe autohtonism, neo-ortodoxism si nationalism disciplinat, Nichifor Crainic a fost unul dintre marii dascali ai neamului nostru, mult apreciat si respectat de tanara generatie legionara drept unul din capii ei spirituali.
In prima parte a creatiei sale a colaborat cu poezii la diverse publicatii traditionaliste: Ramuri, VII (1912); VIII (1913); IX (1914), Luceafarul, XIII (1914); XIV (1919), Drum Drept, X (1915), Flacara, V (1915-1916), Dacia (in care publica la 7 Iunie 1920 un studiu de mare importanta istorica intitulat Solemnitatea de la Sibiu), continuare a articolului omagial despre Alexandru Vlahuta Cel care nu mai e de la 6 Decembrie 1919, urmat de altfel in suplimentul literar de la 1 Februarie 1920 al revistei Romania Noua sub titlul:

Cateva amintiri despre Alexandru Vlahuta. Publica poezii in revistele: Transilvania (1920), Flacara (1921-1922), Cuget Romanesc I (1922), Gandirea I (1921-1922) si in continuare, dupa stramutarea acesteia de la Cluj la Bucuresti, cand preia conducerea revistei de la Cezar Petrescu. Tot aici, incepe sa publice articolele programatice care vor defini in viitor orientarea de capatai a revistei: Iisus in tara mea, II (serie noua, 1922-1923); Politica si Ortodoxie, III (1923-1924); Parsifal, Cuibul cu barza, Ecouri ale unei polemici, Pacea balcanica si protectoratul ortodox, IV (1924-1925); Filarmonica, La un concert si toate celelalte aparute in continuare.

Fost profesor de mistica la Facultatea de Teologie din Chisinau si la Seminarul Teologic din Bucuresti; laureat al premiului national de poezie in anul 1930; fost Secretar General la Ministerul Cultelor in timpul guvernarii legionare. Directorul ziarului Calendarul aparut la Bucuresti in 25 Ianuarie 1932 (suspendat la 24 Martie 1932 din ordinul guvernului de la conducerea tarii, reapare la 9 Iunie acelasi an, continuandu-si activitatea pana la finele anului 1933, 29-30 Decembrie, cand este din nou suspendat pentru pozitia sa manifesta legionara, iar Nichifor Crainic impreuna cu multi conducatori legionari sunt arestati si internati la inchisoarea Jilava).

A colaborat la diverse ziare si reviste literare: Revista critica, Ramuri, Romania Noua, Sfarma-Piatra, Buna Vestire, Cuvantul, Spicul si multe altele. In 1940 este ales membru al Academiei Romane, ocupand fotoliul ramas liber dupa moartea lui Octavian Goga. In anul 1941 este ministru in guvernul Antonescu, dar iese din guvern cand fiica sa, Nina Crainic este arestata pentru activitate legionara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.