Nichita Stanescu

Trimis la data: 2004-12-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 3420
Autor: Ionut Ene
Dimensiune: 6kb
Voturi: 220
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Repere biografice .Nichita Stanescu se naste la Ploiesti , la 31 martie 1933 ,, dintr-un taran roman venit la oras si dintr-o rusoaica ( dupa afirmatiile poetului ).Urmeaza liceul ,,Sf. Pavel si Andrei” in orasul natal , iar studiile superioare le face la Facultatea de Filologie din Bucuresti . In anul in care absolva facultatea (1957) , viitorul poet debuteaza la ,,Tribuna”.
Lucreaza ca redactor la ,,Gazeta Literara” , la ,,Romania libera” si ca redactor sef /adjunct la ,,Luceafarul”. A primit premiul Herder pentru poezie in 1975 . Dintre volumele care l-au consacrat amintim: Sensul iubirii , O viziune a sentimentelor , Dreptul la timp , Rosu vertical , Un pamant numit Romania , Poezii , Necuvinte .

Anii ’50 il surprind pe tanarul Nichita Stanescu pe culoarele unui liceu ploiestean , mereu inconjurat de un grup de admiratori
,,sateliti”, intr-o permanenta lupta cu disciplina . Spirit ascutit , protestatar , elevul Stanescu ridiculizeaza orice forma de incarcerare
a libertatii de manifestare a gandului sau a sentimentului .

Scrie poezii , glumeste , inventeaza ,ironizeaza sau pur si simplu se joaca in cel mai normal stil adolescetin; robustul si simpaticul Nichita nu este luat in seama de nimeni . Isi castiga insa o reputatie de poet , pe care o va sluji el insusi cu emotie , din aniii de facultae pana la moarte .

O data cu Nichita Stanescu apar in poezia romana : Marin Sorescu , Ana Blandiana , Ioan Alexandru , Cezar Baltag , Adrian Paunescu , Mircea Ivanescu , Stefan Banulescu , Nicolaie Breban , Al. Ivasciuc – o noua generatie care va face jonctiunea cu promotia Labis si cu alta promotia cu zece ani mai tanara.

Dupa o activitate plina de tumult Nichita , se stinge din viata brusc , asa cum a intrat in literatura romana , intr-un mijloc de decembrie al anului 1983 , lasand in urma sa cu siguranta o opera valoroasa dar din pacate saraca in comparatie cu potentialul deja dovedit al poetului .

,, El a venit intaiul in poezia noua
In poezia noastra nemeritat saraca
Dar iata astazi tragic Nichita nu mai este
Intaiul ce venise , e-ntaiul care pleaca .


Un inger blond pe trista reduta a ideii
Iluzie bolnava de fiecare stire
La jumatatea varstei Nichita se intoarce
Si moare cu mirare , si moare cu iubire .


Si este prima oara cand se adevereste
Tot ce spuneai cu geniu , tot ce spuneai fierbinte ,
Neviata te-mpresoara , neziua ta incepe ,
Netarmurit Nichita , ne lasa necuvinte .


(A. Paunescu-13 decembrie 1983)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.