Nichita Stanescu

Trimis la data: 2015-02-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: amr16
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
,,(...) Faptul de a te fi nascut este atat de uluitor si de mirabil, incat este mai degraba asemuitor intamplarii, decat legii.
Voi zice si eu in consecinta ca intamplarea naste legi, iar legile nasc intamplari.
Intamplarea nemaipomenita de a fi cal poate fi asemuita cu nemaipomenita intamplare de a fi arbore.
Pe om il ispaseste de individualism cuvantul, care este un organ colectiv al umanitatii, daca nu cumva singura ei fiinta fragmentata in nesfarsite substantive si verbe rostite de pieritorii globului pamantesc.
Despre poezie am o parere foarte buna.
Daca din punct de vedere sociologic omul este dezastruos, daca din punct de vedere psihologic omul este explozibil ca si dinamita, din punctual de vedere al poeziei din om, omul ne pare inca nejefuit.
Averea cea mai sigura sic ea mai important ape care o are umanitatea din timpul umanitatii mele este poezia fiecarui om in parte,-si in acest sens intelegem estetica ca pe expresia cea mai fiintanda a eticii.(...)

Poezia poetului starneste poezia intima a fiecaruia.
Un poet este cu atat ma imaret cu cat cei care-l citesc nu pe el il descopera, ci pe ei insisi.(...)''
1933 Se naste in casa parintilor sai, la 31 martie, Nichita Hristea N. Stanescu. Era o primavera neobisnuit de calduroasa, cu mult soare. Primi numele celor doi bunici, Nichita si Hristea, parintii ii vor spune, insa, mereu, alintandu-l, Nini. Avu fire blanda si luminoasa, ca ziua nasterii lui. Ursitoarele i-au fost darnice inzestrandu-l cu extraordinare puteri creatoare, cu o frumusete de inger rebel si o vitalitate uimitoare, egalata numai de infinita delicatete sufleteasca.

Va sti sa poarte darurile naturii cu noblete si dezinvoltura, transformand mereu extraordinarul existentei sale intru poezie si gandire in lucrul cel mai firesc cu putinta. Soarele acela primavaratic avea sa-I fie astru tutelar toata viata.1933-1940 Copilarie senina in cartierul linistit cu oameni asezati, ploiesteni pasnici si cumsecade. Nini era fermecator si bucalat. Ai sai isi dorisera o fetita si pana la nasterea sorei sale, Mariana Elena, in 1938, il imbracau cu rochite. Nu se deosebea prea mult de alti copii de varsta lui: era zglobiu, spontan, ager la minte, sensibil si indeajuns de cuminte.

Ambianta iubitoare a familiei ii tempera usor neastamparul firesc. Copilul era ascultator, dar si cam razgaiat de toti, definitiv cuceriti de dragalasenia sa. Facea din cauza asta destule pozne si nazuri si-si primea plata cuvenita de la parintii care nu glumeau in chestiuni de educatie: o chelfeneala binevenita, nici pe departe pe masura plansului spectaculos ce-l chema in ajutor pe unchiul Gica ,,Scapatorul'' (de bataie), fratele tatii si vecin de curte cu ei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.