Nichita Stanescu - Leoaica tanara, iubirea

Trimis la data: 2015-01-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: helenas
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia ,,Leoaica tanara, iubirea" face parte din volumul "O viziune a sentimentelor" (1964), in care Nichita Stanescu (1933 -- 1983), prin cuvantul poetic esential, vizualizeaza iubirea ca sentiment, ca stare extatica a eului poetic, reflectand lirismul subiectiv.
Poet neornodernist, Nichita Staneseu a scris "un imn involuntar dedicat Maiestatii sale Cuvantul si antinomiilor lui Necuvantul" (Constantin Crisan), o poezie originala prin expresivitatea si imagistica de o transparenta surprinzatoare.
Poezia este structurata in trei secvente lirice, corespunzatoare celor trei strofe inegale, prima avand 6 versuri, a doua 8 versuri, iar ultima 10 versuri.IV. Tema
Tema o constituie consecintele pe care iubirea intensa, navalind ca un animal de prada in spatiul sensibilitatii poetice, le are in relatia eului poetic cu lumea exterioara si cu sinele totodata. Poezia "Leoaica tanara, iubirea" este o confesiune Iirica a lui Nichita Stanescu, o arta poetica erotica, in care eul liric este putemic marcat de profunzimea si forta celui mal uman sentiment, iubirea.

V. Titlu
Titlul este exprimat printr-o metafora in care transparenta imaginii sugereaza extazul poetic la aparitia neasteptata a iubirii, vazute sub forma unui animal de prada agresiv, "leoaica tanara", explicitata chiar de poet prin apozitia "iubirea".VI. Strofa 1
Prima strofa exprima vizualizarea sentimentului de iubire sub forma unei tinere leoaice violente, care-l ataca prin surprindere pe poet, sarindu-i "in fata", iar repetarea termenului "fata" si agresivitatea verbelor amplifica efectele devoratoare asupra eului liric:

"Leoaica tanara, iubirea,/ mi-a sarit in fata./ Ma pandise-n Incordare/ mai demult./Coltii aibi mi i-a infipt in fata,/ m-a muscat, leoaica, azi de fata."Pronumele la persoana I, "mi", "ma", "ma", potenteaza confesiunea eului poetic in sensul ca, el prevedea aparitia sentimentului de dragoste, care-l "pandise-n incordare/ mai demult", dar nu se astepta ca iubirea sa fie atat de puternica, sa aiba atata forta devastatoare " mi-a sarit in fata ", " Coltii aibi mi i-a infipt in fata ","m-a muscat [...] de fata".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.