Nici nu-i pasa de Tudor Arghezi

Trimis la data: 2008-01-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.07 / 10
Downloads: 1299
Autor: Dobrica Mariana
Dimensiune: 9kb
Voturi: 184
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Titlul se constituie într-un element de recurenţă, fiind reluat, uşor modificat, în finalul poeziei: ”Nici nu-ţi pasă”. Poezia poate fi încadrată în marea temă argheziană a ”boabei şi a fărâmei”, inspirată din universul mic. De asemenea, este evidentă intenţia ludică a eului liric.


Discursul liric are în centru imaginea păsării, care se conturează cu ajutorul unor imagini vizuale precum: ”cioc vioi şi ochi zglobii”, ”aşa pasăre bălţată”, ”atâta catifea”, ”pasăre frumoasă”. La acestea se adaugă imagini dinamice: „Te-ai oprit într-un cais”, ”Te-ai mutat din dud în dud”.
Poezia „Nici nu-i pasă” de Tudor Arghezi este o operă lirică.
Opera lirică este opera în care poetul, în ipostaza de eu liric îşi transmite în mod direct sentimentele, gândurile, ideile, cu ajutorul imaginilor artistice şi al figurilor de stil.

La nivel lexical, eul liric îşi face simţită prezenţa prin mărci-lexico gramaticale ale eului liric: verbe şi forme pronominale de pers.I şi a II-a: „te-”, ”ai oprit”, „ai mutat”, ”cântă”, ”să aud”, ”tu”, -mi”, „spune”, ”n-am văzut”, ”eşti”, ”nu poci”, ”mă”, ”apropii”, ”joci”, ”nu ştii”, ”-ţi”.
Titlul, o structură verbală, la persoana a III-a, ilustează poziţia de observator a eului liric vizavi de aspectul prezentat, orientând discursul liric.

Titlul se constituie într-un element de recurenţă, fiind reluat, uşor modificat, în finalul poeziei: ”Nici nu-ţi pasă”.
Poezia poate fi încadrată în marea temă argheziană a ”boabei şi a fărâmei”, inspirată din universul mic. De asemenea, este evidentă intenţia ludică a eului liric.

Discursul liric are în centru imaginea păsării, care se conturează cu ajutorul unor imagini vizuale precum: ”cioc vioi şi ochi zglobii”, ”aşa pasăre bălţată”, ”atâta catifea”, ”pasăre frumoasă”. La acestea se adaugă imagini dinamice: „Te-ai oprit într-un cais”, ”Te-ai mutat din dud în dud”.

Strofa a şasea surprinde prin intermediul unor structuri antitetice două ipostaze ale păsării: „Între pomii din grădină/ Eşti acasă, dar streină”. Indicele spaţial „acasă” sugerează plasarea păsării într-un spaţiu cunoscut, care ar trebui să-i fie familiar, însă continuarea „dar streină” vine să contrazică afirmaţia de mai devreme, putând sugera că pasărea nu s-a acomodat încă cu noul spaţiu, deşi locul ei ar trebui să fie acolo sau nu este suficient de cunoscută, de apreciată.

Pe parcursul poeziei, eul liric îşi exprimă admiraţia pentru pasăre. Sintagma ”păsările fermecate”, în care este inclusă şi pasărea căreia eul liric îi adresează o interogaţie retorică, conferă acesteia un nou atribut: măiastră, vrăjită.
Pasărea mai poate fi un simbol pentru creaţia artistică, pentru artă. Astfel, harul acesteia, cel de a cânta, ne sugerează capacitata, talentul creatorului de a realiza o operă de artă. Versul ”Eşti acasă, dar streină” ne poate sugera, tot din acest punct de vedere, calitatea operei artistice de a ne părea familiară, dar şi inedită.

Ca figuri de stil se remarcă interogaţiile retorice, specifice acestui text care este conceput ca o adresare directă către pasăre, repetiţie „din dud în dud” (o plasare spaţială), epitete: ”păsările fermecate”,”cioc vioi”,”ochi zglobii”.
Finalul ”Nici nu-ţi pasă” are caracter constatativ, sugerând atitudinea păsării. Frumuseţea păsării „fermecate”poate sugera şi gratuitatea actului artistic.

Poezia este structurată în opt distihuri, cu rima împerecheată şi măsura versurilor de 7-8 silabe.
La nivel lexical, se observă prezenţa cuvintelor populare, arhaice sau regionale: „har”, ”bălţată”, ”streină”,”nu poci”.
Deoarece poetul, în ipostază de eu liric îşi transmite în mod direct sentimentele de admiraţie faţă de pasărea-simbol al creaţiei artistice, apelând la figuri de stil şi imagini artistice, poezia „Nici nu-i pasă” este o operă lirică.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.