Nicolae Balcescu - portret literar

Trimis la data: 2005-05-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.69 / 10
Downloads: 5835
Autor: Cristina
Dimensiune: 5kb
Voturi: 2785
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nicolae Balcescu a fost om politic, istoric, scriitor si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai revolutiei de la 1848. Capitolul « Mihai Viteazul » face parte din opera ampla intitulata « Istoria romanilor sub Mihai Voevod Viteazul ». Personajul prinicipal al fragmentului este Mihai Viteazul caruia scriitorul ii realizeaza un portret individual fizic si moral.
Nicolae Balcescu a fost om politic, istoric, scriitor si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai revolutiei de la 1848. Capitolul « Mihai Viteazul » face parte din opera ampla intitulata « Istoria romanilor sub Mihai Voevod Viteazul ».
Personajul prinicipal al fragmenyului este Mihai Viteazul caruia scriitorul ii realizeaza un portret individual fizic si moral.
Astfel, el era « un baerbat ales, vestit si laudat », atat prin frumuseatea trupului sau cat si « prin vitrutiile lui alese si felurite » si prin credinta catre Dumnezeu . Banul este inobilat de sentimentul dragostei fata de tara, dar se remarca si prin ingaduiala catre cei asemenea, omenia catre cei mai de jos, dreptatea catre toti deopotriva, la care se adauga sinceritatea, statornicia si darnicia ce impodobea mult laudatul sau caracter.
Diplomat si intelept, insusiri dovedite prin « sfatul lui drept si priceput », impresionant prin chip, dar mai ales prin fapte, Mihai castiga inima poporului care ii face cunoscut numele in toate partile tarii, dovada a aprecierii si a stimei de care se bucura in randul maselor.
Asa se face ca el ajunge sa fie nadejdea tuturor, razbunatorul atat de mult dorit si asteptat, numele lui fiind glorificat de tot poporul. Daca aceste insusiri sunt prezentate direct prin descriere, altele se desprind indirect din naratiune.
Inteligant si cu simtul anticipatiei dezvoltat, Mihai descopera cursa intinsa de domnitor, iar acel trup maret, acea cautatura salbatica il impresioneaza asa de mult pe calau, incat refuza sa il ucida. Datorita insusirilor sale alese, personajul este privit de scriitor cu calda simpatie si admiratie, slavindu-i virtutile si faptele. Aceste sunt infatisate in primul rand direct prin intermediul descrierii unde sunt folosite numeroase enumeratii ( prin frumusetea, prin virtutea, stralucirea, credinta) si prin epitete duble sau triple ( sfat drept di priceput, barbat ales si vestit si laudat).
Insusirile alese ale lui Mihai Viteazul sunt si mai puternic puse in lumina prin antiteza cu celalate personaje.
Nicolae Balcescu a construit cu maiestrie figura voievodului Mihai Viteazul prin intermediul personajului principal di opera « Romanii subt Mihai-Voievod Viteazul », reunind trasaturile fizice si morale intr-un portret literar complex.

Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.