Nicolae Rotaru - Rechizitoriul aversiunii

Trimis la data: 2010-04-12
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel Andreescu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Astazi, in cimitirul parizian Montparnasse (undeva, la marginei alaturi de cel cu care s-a aflat in crunta dusmanie, generalul Jacques Aupick, tatal sau vitreg) este un adevarat pelerinaj, mai ales la 9 aprilie si in ultima zi de august, datele nasterii si, respectiv, mortii poetului damnat, a deschizatorului de drum nou, de moda, a celui ce n-a fost magistru, dar a avut numerosi discipoli, n-a fost agreat, dar a avut numerosi adepti.Mie, Baudelaire mi-a fost izvor secret de apa vie si comportament poetic. M-a influentat si m-a "convertit", asumarea dezordinii si a nonconformismului sau curajos alimentandu-mi neputintele, inhibitiile si incorsetarile.
Cand am citit notatia sa: "Astazi, 23 ianuarie 1862, am primit un avertisment straniu: am simtit falfaind deasupra mea aripa imbecilitatii" sau cand am aflat ca-n timpul sangerosului an revolutionar 1848 striga pe baricade, cerand impuscarea generalului Aupick, m-am simtit, brusc, solidar si i-am devenit admirator sau, folosind un cuvant la moda, fan. Fan fanatic, mi-as permite sa fortez mana limbii romane!

Contradictiile si "aberatiile" baudelairiene (precum aceea de a candida pentru un fotoliu de nemuritor in Academie) mi-au alimentat propriile nehotarari.Uneori, marele poet pare ca-si asuma un diletantism studiat, pentru a se face neinteles, chiar neacceptat de contemporani. Cum poti sa nu fii solidar cu un suferind sortit sa rabde umilinta amenzii pentru carte si interdictia poemelor considerate azi geniale precum: Femei blestemate, Metamorfozele vampirului sau Bijuteriile?

De la el (si de la contemporanul lui european, locuitor in Romania, pe numele sau Mihai Eminescu!) am invatat negocierea in picioare metrice cu moartea si excentricitatile, am deprins revolta si jemanfisismul in chip de colaci de salvare de la inec in lacul cu fluid romantic statut, in care fusesem obisnuit sa ma scald in melancolii si emotii primare.
Prin definitie, creatorul este un ins dual. Baudelaire m-a invatat sa-mi asum granita acestei dualitati care-ar putea fi iubirea, situata intre nastere si pornirea eschatologica.

Orice esec al acestei asumari a devenit poezie si, pentru a slefui, a mai fost nevoie sa-mprumut ceva de la el: solitudinea. Solitudinea ca esentializare si metamorfoza a insingurarii romantice. Sub aceasta carapace, in acest sambure, sunt posibile gestatia si rodul cuvintelor. Retragerea din lumea mistificarii si epatarilor, din excenticitate si "dandysm" catalizeaza luciditatea, alimenteaza caderea in "pacatul" de a fi (si) altcineva si mai ales de a putea evada din tine insutiI� adica de a crede si a crea!

Baudelaire m-a invatat sa-mi prefac cuvintele in ascutis de arma alba, sa le adun in poeme razvratite si contradictorii, in visari partial color si greu de istorisit la trezirea din halucinatia sau doar din hipnoza.Reanimarea florilor (cum am denumit primul meu grupaj de versuri ofertat unei edituri dupa ce l-au "validat" Gh. Tomozei si Fl. Mugur, dar ramas nepublicat) este un ecou la Florile (de otrava sau bolnave, cum propusesera Arghezi si, respectiv, Streinu sa se traduca Les Fleurs du mal) ale lui Baudelaire.

In anii '70, cand am alcatuit "vaza" cu poeme, care-ar fi trebuit sa fie debutul meu editorial, m-a impresionat dedicatia lui C. B. catre unul dintre apropiatii sai: "Poetul desavarsit/neintrecutului magician al literelor franceze/scumpului si veneratului meu/maestrul si prieten/Theophile Gautier/cu sentimentul/celei mai profunde smerenii/ii dedic/ aceste flori bolnave". Mai apoi, patrulaterul temelor emise in primul vers din (poezia) Prefata ("Greselile, pacatul, zgarcenia, prostia") au devenit obsesii ale propriei mele creatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.