Nicolaus Copernic

Trimis la data: 2014-02-28
Materia: Astronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Branga nicolae
Dimensiune: 1562kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Viata si inceputuri
Anumite aspecte privitoare la inceputurile vietii lui Copernic sunt bine-cunoscute, desi, din nefericire, biografia scrisa de devotatul sau discipol George Joachim Rheticus s-a pierdut. Conform unui horoscop alcatuit mai tarziu, Nicolaus Copernic s-a nascut la Torun, un oras din nordul Poloniei, pe raul Vistula, la sud de Gdansk, important port la Marea Baltica.

Referate similare:

Tatal sau, Nicolaus, era un negustor instarit, iar mama sa, Barbara Watzenrode, se tragea si ea dintr-o familie de comercianti de seama. Nicolaus era cel mai mic dintre cei patru copii ai familiei. Dupa moartea tatalui, la o data cuprinsa intre 1483 si 1485, fratele mamei sale, Lucas Watzenrode (1447-1512), l-a luat in grija sa. Watzenrode, care era sa ajunga in curand episcop in Varmia, l-a pregatit pe tanarul Nicolaus pentru o cariera in sanul Bisericii.

Intre 1491 si 1494 a studiat artele liberale, printre care astronomia si astrologia, la Universitatea din Cracovia. Ca multi alti studenti de atunci, a parasit scoala inainte de a-si incheia studiile, plecand sa studieze apoi in Italia, la Universitatea din Bologna, unde unchiul sau obtinuse un doctorat in drept canonic in 1473. Perioada de la Bologna (1496-1500) a fost scurta, dar importanta. Un timp, Copernic a trait in aceeasi casa cu principalul astronom al universitatii, Domenico Maria de Novara, 1454-1504.

Novara primise insarcinarea de a face pentru oras predictii astrologice anuale, incluzand toate paturile sociale, dar acordand o atentie deosebita destinului printilor italieni si al dusmanilor acestora. Copernic, asa cum se stie de la Rheticus, a fost "asistent si martor" al unora dintre observatiile lui Novara, iar participarea sa la elaborarea predictiilor anuale arata ca era pe deplin familiarizat cu astrologia.

Probabil ca Novara i-a aratat lui Copernic doua carti de importanta majora care i-au decis viitorul, greu de prevazut, de cercetator al astrelor: Epitoma Almagestei a lui Ptolemeu de Johann Muller si Argumente impotriva astrologiei divinatorii de Giovanni Pico della Mirandola (1463-1494). Prima oferea o sinteza a fundamentelor astronomiei lui Ptolemeu, cu corecturile lui Regiomontanus si dezvoltarile esentiale ale unor modele planetare importante care i-au sugerat probabil lui Copernic caile ce aveau sa aduca la ipoteza heliocentrica. Lucrarea lui Pico della Mirandola reprezenta un atac sceptic devastator impotriva fundamentelor astrologiei, care a avut un mare ecou in secolul al XVII-lea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.