Nivelul dezvoltarii comunicarii la copiii cu abatere in dezvoltarea pshica

Trimis la data: 2008-09-28 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Didi Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nivelul dezvoltării comunicării la copiii cu abatere în dezvoltarea pshică
Definirea conceptului de comunicare.
Comunicarea – este transmiterea de informaţii, e o necesitate psiho-socială
de bază a omului. Prin comunicare înţelegem legătura reciprocă dintre oameni în procesul căreia apare contactul psihic, care se manifestă în schimbul de informaţii, influenţă reciprocă, emoţii, inteligentă. Astfel spus, comunicarea înseamnă a spune celor din jur cine eşti, ce vrei, pentru ce doreşti un anume lucru şi care sunt mijloacele pe care le vei folosi pentru a-ţi atinge scopul. În acest sens, a comunica înseamnă a tăcea, a aştepta reacţia, răspunsul celui căruia ai vrut să-i faci onoarea de a-l anunţa că exişti şi chiar de a-i spune ce vrei.
Nivelul dezvoltării comunicării la copiii cu abatere în dezvoltarea pshică

Nivelul dezvoltării comunicării la copiii cu abatere în dezvoltarea pshică
O altă definiţie, puţin diferită de cea de mai sus, ne-o relatează Nober Sillamy:’’ Comunicarea este în primul rînd o percepţie. Ea implică transmiterea, intenţionată sau nu, de informaţii destinate să lămurească sau să influenţeze un individ sau un grup de indivizi receptori’’ =

Daniel Bougnoux, profesor la Universitatea Grenoblea III-Stendhal, apelînd la concepte-cheie preluate din semiotică şi din pragmatică crede că ’’a comunica, înseamnă înainte de toate, a avea în comun’’. Pe cînd unul din dicţionarele de psihologie ne redă’’două mari tipuri de definiţii ale comunicării. Prima vede comunicarea ca fiind un proces prin care A trimite un mesaj lui B, mesaj care are un efect asupra acestuia.

Cea de-a doua vede comunicarea drept negocierea şi schimbul de semnificaţie, proces în care mesajele, persoanele determinate cultural şi ’’realitatea’’ interacţionează astfel încît să ajute înţelesul să fie produs, iar înţelegerea să apară’’.(Tim O’Sullivan, 2001, pag.74).
Cei mai mulţi analişti consideră că omul comunică pentru a informa, a impresiona, a provoca o reacţie, a ne face înţeleşi, a ne exprima puncte de vedere ş.a.

Nivelul dezvoltării comunicării la copiii cu abatere în dezvoltarea pshică
O altă definiţie ar fi, cea dată de cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam: ’’În concepţia noastră pentru ca transferul de informaţie să devină un proces de comunicare, emitentul trebuie să aibă intenţia de a provoca receptorului un efect oarecare.

Prin urmare, comunicarea devine un proces prin care un emiţător transmite o informaţie receptorului prin intermediu unui canal, cu scopul de a produce asupra receptorului anumite efecte’’.(J.J.van Cuilenburg, O. Scholten, G. W.Noomen.,1998,pag.27.).
În general oamenii comunică avînd anumite scopuri şi precum oamenii sunt diferiţi întîlnim şi definiţii diferite, însă sensul rămîne acelaş.


Nivelul dezvoltării comunicării la copiii cu abatere în dezvoltarea pshică
§2.Formele comunicării şi laturile procesului de comunicare.
În literatura de specialitate distingem o mare varietate de forme ale comunicării, oferită de diversitatea criteriilor de clasificare a acestora. Un inventar util întîlnim în analiza care o interprinde Luminiţa Iacob ( Cucoş, 1998, pag. 225.), care enumera şase criterii. Astfel după criteriul partenerilor, întîlnim o comunicare intrapersonală, o comunicare interpersonală, una în grup mic şi, a patra, una publica; după statutul interlocuitorilor, deosebim comunicare verticală şi comunicare orizontală; după codul folosit, există comunicare verbală, paraverbală, nonverbală şi mixtă;după finalitatea actului comunicativ, o comunicarea accidentală, una subiectivă şi o a treia, instumentală; după capacitatea autoreglării, deosebim comunicarea lateralizată / unidirecţională de cea nelateralizată, iar după natura conţinutului, putem catologa comunicarea ca fiind referenţială, operaţional-metodologică şi atitudinală.

Comunicarea devine nu numai un atribut al omului, respectiv al sistemelor socio- umane, cum se susţinea în mod tradiţional, ci şi al sistemelor fizice şi biologice la nivelul cărora se realizează procese de reglare. Comunicarea se poate analiza şi evalua după trei indicatori:- promtitudine (rapiditatea emiterii şi transmiterii mesajului);- fidelitatea (corectitudinea transmiterii mesajului); - completitudinea (raportul dintre volumul informaţiei emise şi volumul informaţiei la destinatar).
Nivelul dezvoltării comunicării la copiii cu abatere în dezvoltarea pshică

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.