Nivelul, structura si dinamica cheltuielilor

Trimis la data: 2015-03-02 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Lavinia_C Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Volumul anual al cheltuielilor publice reprezinta marimea lor valorica exprimata in unitati monetare nationale. Acest indicator poate fi nominal si real.
Volumul anual nominal al cheltuielilor publice se determina pornind de la preturile din perioada respectiva. De regula, datele din bugetele proiectate si efective sint exprimate in marimi nominale.
Volumul anual real al cheltuielilor publice se determina pornind de la preturile constante corectate la indicele preturilor, comparabile in perioade diferite.

Ponderea cheltuielilor publice in PIB se determina prin raportarea volumului anual al cheltuielilor publice la PIB din anul respectiv si se exprima in %:
unde: PG - ponderea cheltuielilor publice in PIB;
G - volumul anual al cheltuielilor publice;
Y - PIB.
In perspectiva, credem ca este normal ca indicatorul dat sa se stabilizeze in jurul a 40% . Gestionarea a 2/5 din PIB in interesul public satisface nevoile economice si sociale ale populatiei si permite dezvoltarea ascendenta a economiei.

Cheltuielile publice medii pe un locuitor se determina prin raportarea volumului anual al cheltuielilor publice la numarul de locuitori:

unde: Gml - volumul cheltuielilor publice medii pe un locuitor;
G - volumul anual al cheltuielilor publice;
Nl - numarul locuitorilor.

Deosebita importanta in analiza cheltuielilor publice o are si structura lor.

Din punct de vedere cantitativ structura cheltuielilor publice reprezinta greutatea specifica (pondere) a fiecarei categorii de cheltuieli in totalul lor. Acest indice poate fi calculat prin formula:
unde: SGi - greutatea specifica a categoriei de cheltuieli in totalul cheltuielilor publice;
Gi - cheltuieli publice de categoria i;
Gt - cheltuieli publice totale;
i - categoria de cheltuieli concrete.

Structura cheltuielilor publice pe diferite categorii se delimiteaza in cadrul criteriilor de clasificare ale acestora, folosite in fiecare tara sau in statisticele internationale.
Pentru aprecierea evolutiei cheltuielilor publice in timp, de la o perioada la alta, se apeleaza la indicatorii de dinamica, care sint:
a) cresterea nominala absoluta;
b) cresterea reala absoluta;
c) cresterea nominala relativa;
d) cresterea reala relativa.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.