Nivelurile strategiei

Trimis la data: 2004-03-02 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 4327
Autor: Elvira Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nivelurile strategiei
Obiectivele de performanţă strategică se stabilesc într-o anumită ierarhie, pornind de la o direcţie stbilită şi străbătând firma de sus până jos. La fel, există un raţionament de elaborare a unui plan strategic de acţiune la fiecare nivel de management, în vederea atingerii obiectivelor fixate la acel nivel.

Astfel, obiectivele la nivel de mare firmă generează formularea strategiei marii firme, obiectivele la nivel de subunitate de activitate economică (sau unitate de afaceri) stau la originea formulării strategiei de afacere (strategiei de subunitate), obiectivele stabilite la nivel de funcţiune (producţie, marketing, financiară) generează formularea strategiei suport pentru domeniul funcţional respectivă, obiectivele de compartiment sau de verigă de execuţie generează formularea strategiei nivelului de operare.


Strategia la nivel de mare firmă
Strategia la nivel de mare firmă reprezintă “planul de joc” al managementului superior utilizat pentru a orienta şi conduce marea firmă ca pe un tot unitar. Această strategie traversează toate activităţile din marea firmă, adică diferitele ei domenii de afaceri, produse, servicii, lucrări, diferitele ei subunităţi mari, diferitele linii de producţie şi tehnologii.

Elaborarea unei strategii de mare firmă presupune parcurgerea mai multor etape şi efectuarea mai multor lucrări.În primul rând, elaborarea planurilor necesare pentru a conduce marea firmă către scopurile ei, către misiunea ei şi pentru a combina diferitele activităţi în vederea îmbunătăţirii performanţei globale. Conducerea acestei combinaţii de activităţi poartă denumirea şi de conducerea portofoliului de afaceri.

Conducerea portofoliului de afaceri impune decizii şi acţiuni care se referă la: momentul şi modul in care marea firmă trebuie să intre într-o nouă afacere, care dintre afacerile existente trebuie lichidată şi dacă acest lucru se va face rapid sau gradat , care dintre oportunităţile ce se oferăafacerilor existente trebuie valorificate şi care dintre laturile managementului trebuie să contribuie la îmbunătăţirea performanţei portofoliului global al societăţii.

În al doilea rând, asigurarea coordonării între diferitele afaceri din cadrul portofoliului. Coordonarea planurilor strategice ale subunităţilor marii firme este o sarcină importantă a managementului de vârf şi se realizează prin coordonarea activităţilor independente ce se desfăşoară în cadrul diferitelor subunităţi.

În al treilea rând, stabilirea posibilităţilor de investire şi alocarea resurselor marii firme între diferitele activităţi. Deciziile cu privire la modul de investire şi la cât de mult din bugetul de investiţii va primi fiecare subunitate, ca şi acţiunile de control ale schemei de alocare a resurselor, determină marea firmă să urmeze anumite oportunităţi în mod agresiv şi să renunţe la altele.

Aceste decizii şi acţiuni servesc pentru a canaliza resursele către domenii în care potenţialul de câştig este mai ridicat, prin retragerea din domeniile în care potenţialul de câştig este mai redus. În cazul resurselor limitate are sens să se canalizeze investiţiile de capital pentru a susţine acele manevre strategice care prezintă cel mai ridicat nivel de succes şi să se ţină într-o strânsă corelare consumul resurselor disponibile interne cu cerinţele de succes ale fiecărui domeniu de afaceri din cadrul marii firme.

Responsabilităţile specifice corelate cu nivelul strategiei de mare firmă se referă la:controlul portofoliului de afaceri şi restructurarea acestuia ori de câte ori circumstanţele o impun;stabilirea obiectivelor strategice şi a indicatorilor de performanţă financiară la nivel de mare firmă;

luarea deciziei cu privire la “tema strategică generală” sau a conceptului unificator ce se va utiliza pentru a da marii firme un caracter distinct sau o conotaţie proprie misiunii de afaceri;stabilirea rolului pe care fiecare unitate de afaceri îl va juca în portofoliul general şi aprobarea orientării strategice generale pentru fiecare unitate de afaceri;
încercarea de a dobândi un avantaj competiţional la nivel de mare firmă prin coordonarea şi corelarea strategiilor şi activităţilor unităţilor de afaceri din structură;

menţinerea unei capacităţi de intervenţie, impusă de cazul când o unitate de afaceri îşi diminuează performanţă;
revizuirea şi aprobarea recomandărilor şi acţiunilor strategice majore ale managerilor subordonaţi;
controlul modului de alocare a resurselor marii firme.


Strategia la nivel de afacere
Strategia la nivel de afacere reprezintă planul managerial de acţiune necesar pentru a orienta şi conduce o anumită subunitate de activitate din cadrul marii firme. La acest nivel strategia tratează următoarele aspecte:
modul în care marea firmă intenţionează să concureze în domeniul specific de afaceri al subunităţii considerate,ce rol va avea fiecare dintre domeniile funcţionale în edificarea avantajului competiţional (care va fi contribuţia proprie fiecărui domeniu funcţional la succesul afacerii);
elaborarea unor soluţii de răspuns la schimbările din ramură;
elaborarea unor soluţii de răspuns la schimbările modului de competiţie a firmelor rivale;controlul modalităţilor de alocare a resurselor în cadrul subunităţii.

Alegerea unei strategii la nivel de subunitate (sau afacere) este strâns legată de competenţele şi resursele marii firme din care face parte. Strategia adoptată trebuie să fie potrivită cu ceea ce firma este capabilă să facă cu resursele limitate disponibile.

Pentru firmele care au un singur domeniu de afaceri, strategia globală a firmei şi strategia domeniului de afaceri sunt una şi aceeaşi, cu excepţia cazului nîn care firma cu un singur domeniu de afaceri ia în considerare diversificarea. Deosebirea dintre strategia firmei şi strategia afacerii devine evidentă pentru firmele care sunt suficient de diversificate, astfel încât ajung să fie formate din subunităţi divizionale care concurează în două sau mai multe ramuri.

În procesul formulării strategiei, rolul managerului ce conduce o afacere presupune următoarele:să se asigure că planul strategic propus pentru afacerea pe care o conduce susţine în mod adecvat atingerea obiectivelor strategice ale marii firme şi este concordant cu “temele” strategice ale firmei;
să îşi asume “calitatea” de strateg şef şi conducător de proces în evaluarea situaţiei strategice a afacerii lui, evaluând alternativele strategice şi adoptând deciziile strategice;

să constate dacă diferitele domenii de activitate funcţională susţin strategia şi sunt coordonate într-un mod care să asigure dobândirea şi menţinerea unui avantaj competiţional decisiv;
să controleze schema de alocare a resurselor în cadrul afacerii pe care o conduce astfel încât acestea să sprijine strategia aleasă;
să informeze managementul de la nivel superior asupra schimbărilor de piaţă, asupra abaterilor de la plan şi asupra potenţialelor revizuiri necesare ale strategiei de afaceri pentru subunitatea pe care o conduce.


Strategia la nivelul domeniilor funcţionale (de sprijin)
Strategiile domeniilor funcţionale sunt planuri de acţiune pentru a conduce principalele activităţi subordonate din cadrul unei subunităţi de afaceri. Există câte o strategie pentru fiecare domeniu funcţional. Strategiile domeniilor funcţionale sunt consecinţe majore ce derivă din strategia de afaceri a subunităţii. Rolul acestor strategii de domeniu funcţional este acela de a da viaţă planului de afaceri al subunităţii, asigurându-I acestuia mai multă substanţă, completitudine şi semnificaţie concretă.

Strategiile domeniilor funcţionale sunt importante pentru că indică în mod specific contribuţia fiecărei activităţi majore din cadrul domeniului de afaceri la strategia globală a subunităţii. Atunci când toate activităţile principale din cadrul unui singur domeniu de afaceri sunt integrate şi prezintă o corelare consistentă sau o concordanţă ridicată, întreaga strategie a subunităţii capătă o forţă sporită.

Sarcina de a elabora detalii strategice pentru domeniile funcţionale este delegată de managerul domeniului de afaceri către şeful domeniului funcţional. Managerii de la nivelul domeniilor funcţionale au rolul de a stabili obiectivele de performanţă şi de a formula strategiile pentru domeniul funcţional pe care îl conduc, astfel încât să se asigure atingerea obiectivelor şi implementarea strategiei nivelului ierarhic imediat superior.

Obiectivele şi strategiile la nivelul domeniilor funcţionale sunt aprobate de către şeful subunităţii de afaceri, după cum obiectivele şi strategiile de la nivelul domeniului de afaceri sunt aprobate de către managerul general al marii firme.

Strategia la nivel operaţional
Strategiile la nivel operaţional se referă la modul în care managerii verigilor şi compartimentelor (birouri, servicii, ateliere, secţii) intenţionează să ducă la îndeplini ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.