Noapte de decemvrie

Trimis la data: 2002-10-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 13974
Autor: Geo_stefan
Dimensiune: 7kb
Voturi: 552
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Noapte de decemvrie de Alexandru Macedonski care este teoriticianul simbolismului la noi. El se declara adeptul unei poezii moderne în care pe primul plan să fie muzica şi imaginea. El dă o mare importanta folosirii simbolismului, considerând că singura poezie adevarată constă în muzică, imagine şi culoare. Noapte de decemvrie: Poetul a scris un ciclu de 11 nopţi pe teme diferite, punând ca titlu numele lunilor cu excepţia lui aprilie. Poezia a fost scrisă în 1901 şi are ca punct de plecare o legendă veche, orientală. În 1890 poetul a valorificat această legendă în poemul în proză intitulat „Meka şi Meka“. Poezia are trei părţi.
Noapte de decemvrie
Prima parte a poeziei prezintă imaginea creatorului într-un context social şi natural neconfortabil, ostil. Poetul „trăsnit de soartă“ se află într-o odaie, singur, deprimat, fără inspiraţie: „Pustie şi albă e camera moartă.../ Şi focul sub vatră se stinge scrumit.../ Poetul, alături, trăsnit stă de soartă,/ Cu nici o schinteie în ochiu-adormit.../ Iar geniu-i mare e-aproape un mit...“. Între starea sufletească a poetului şi cadrul natural, există o perfectă concordanţă: „E moartă odaia, şi mort e poetul/ Şi luna e rece în el şi pe cer“.

Apar în poezie numeroase elemente care prin sensul lor sugerează mortificarea: „E moartă odaia, şi mort e poetul/ Făptura de humă de mult a pierit/ Chiar alba odaie în noapte a murit“. Aceste elemente crează cadrul potrivit apariţiei unui arhanghel în partea a doua, care are în centru motivul inspiratiei: „Şi flacăra spune: „Aduc inspirarea.../ Ascultă, şi cântă, şi tânăr refii...-/ În slava-nvierei ineacă oftarea.../ Avut şi puternic emir, voi să fii“. Partea a treia are un caracter preponderent epic prezentând în mod simbolic şi alegoric lupta pentru atingerea absolutului, a idealului.

Poetul insistă asupra frumoasei atmosfere a oraşului Bagdad şi asupra bogăţiei şi luxului în care trăieşte tânărul emir: „Bagdadul! Bagdadul! şi el e emirul/ Bagdadul! cer galben şi roz ce palpită/ Bagdadul, poiana de roze şi crini“. Culoarea dominantă este roz: „Bagdadul! cer galben şi roz ce palpită“. Ca şi la poeţii simbolişti, observăm preferinţe pentru anumite culori, metale şi pietre preţioase: „Movile înalte de-argint şi de aur/ Argint de izvoare şi zare-aurită/ Sub bolţi lucitoare de-argint şi de aur“.

Emirul este fascinat până la obsesie de sfânta cetate Meka: „Dar Meka e-n zarea de flăcări-departe/ De ea o pustie imensă-l desparte/ Şi prada pustiei câţi oameni nu cad ?“. Emirul işi pregăteşte o caravană cu multe provizii şi slujitori, dar înainte de a părăsi oraşul, se opreşte să-şi potolească setea la fântâna pe care o ştia din copilarie. Aici se întâlneşte cu un drumeţ căruia poetul îi face un sugestiv portret: „Sub magica-i umbră, un om se răsfaţă/ Mai slut e ca iadul, zdrenţos şi pocit/ Hoit jalnic de bube - de drum prăfuit/ Viclean la privire şi searbăd la faţă“.

Drumeţul porneşte tot spre Meka dar pe un drum mai lung cu oaze şi izvoare, iar emirul pe drumul drept ce traversează deşertul. Drumul în continuare este greu, şi culoarea dominantă este roşu: „Sub aeru-n flăcări, zac roşii movile/ Tot roşu de sânge zăresc peste tot“. Sclavii şi cămilele mureau pe rând şi setea creştea: „Şi foamea se face mai mare - mai mare/ Cutremur e setea, ş-a foamei simţire“. Emirul nu mai spera să ajungă la Meka. După un timp îndelungat, a văzut cetatea dar i se părea că se îndepărtează din ce în ce mai mult de ea. Emirul, slăbit de puteri, cade jos şi vede pe drumet cum intră pe porţile Mekăi, iar mai târziu moare. În finalul poeziei se revine la motivul final, după care aflăm semnificaţia celor două cetăţi. „Noapte de decemvrie“ poate fi interpretată ca o artă poetică.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.