Noapte de decemvrie

Trimis la data: 2011-11-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 134
Autor: Olaru Adryana
Dimensiune: 15kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alexandru Macedonski (1854-1920) a fost poet si proAZzator, dar si teoretician al curentului simbolist, prin articolele publicate in revista "Literatorul" (pe care a condus-o mai bine de un sfert de secol); in paginile acesteia si-au publicat creatiiAZle poetii afiliati noului curent literar, lirica romaneasca fiind astfel integrata celei europene.Scriitor de tranzitie. in opera caruia se imbina elementele romantice cu acelea simboliste. Macedonski a fost intaiul reprezentant de seama al lirismului citadin.
Ciclul "Noptilor" macedonskiene (cu punctul de pornire in poemele similar intitulate ale poetului francez Alfred de Musset), oscileaza intre imaginile grotesti din "Noaptea de noiembrie" si frenezia contopirii cu natura din "Noaptea de mai".

Tema poemului "Noaptea de decemvrie" o constituie conditia nefericita a poetului (geniului), intr-o lume plina de adversitati: poezia "simbolizeaza drama gemului, intr-o evoAZcare de mari incandescente, reprezentativa pentru intreaga conAZceptie a poetului si, poate, si mai mult, pentru drama propriei sale existente, fascinata de vis, himera si ideal, irealizabil ca orice absolut" (Adrian Marino).

Geneza poemului:Aparuta in 1912 si inclusa in volumul "Flori sacre", "Noaptea de decemvrie" are la baza un poem in proza intituAZlat "Meka si Meka" si publicat in ziarul "Romanul", in 1890. Ideea centrala a acestuia era statornicia credintei intr-un ideal, aceasta desprinzandu-se dintr-o istorioara orientala:

Lui Ali-ben-Mohamet-ben-Hassan ii moare tatal. in ultimele lui clipe, acesta isi sfatuieste fiul ca niciodata in viata sa nu se abata de la drumul cel drept.Devenind emir al Bagdadului, Aii are tot ceea ce isi doreste (bogatie, tinerete, glorie), dar este mereu chemat de fascinatia Mekai - cetatea sfanta a musulmanilor.

Atras irezistibil de acest ideal, Aii porneste spre Meka, insotit de un numeros convoi si pregatit sa traverseze desertul, mergand pe drumul cel drept.Odata cu tanarul emir, purcede spre aceeasi tinta si Pocitan-ben-Pehlivan (un drumet pocit) decis sa ajunga la Meka pe cai ocolite.
Pe masura ce timpul trece, traversarea pustiului se vadeste a fi tot mai grea pentru tanarul emir: oamenii si animalele mor, iar intinsul desert se umple de lesuri.

Ramas singur, sub cerul de foc, Aii are, pentru o clipa, iluzia ca vede alba cetate; cu ultimele puteri alearga spre ea, dar totul se vadeste a fi un.miraj al desertului.Inainte de a muri, Aii mai are insa si o alta viziune: pe cea a lui Pocitan care intra biruitor pe poarta Mekai.
Aceasta naratiune va deveni partea a Ii-a a poemului "Noaptea de decemvrie".

Structura, continut:Poemul intitulat "Noaptea de decemvrie" este alcatuit din 237 de versuri dispuse in doua parti si un episod de legatura, dupa cum urmeaza:Partea I (versurile 1-28) justifica titlul poemului si prezinta geniul in ipostaza sa umana (de poet).Decorul descris este cel al camerei poetului, spatiu in care, intr-o noapte geroasa de iarna, acesta viseaza la gura sobei.

Golita de obiecte ("Pustie si alba e camera moarta..."), odaia devine cadrul propice inspiratiei si transpunerii in ideal; focul (care se transforma in scrum) sugereaza damnarea poetului "trasnit" "de soarta" asemenea ingerului cazut in lumea profana.Imaginea simbolica a acestei lumi se incheaga incepand cu strofa a Ii-a, cand imensa campie"pustie si alba" fuzioneaza cu alba odaie, antrenand frigul cosmic.

Acest cadru exterior dusmanos (cu viscol albastru si lupi care urla) simbolizeaza lumea contemporana in interiorul careia orgoliosul Macedonski s-a simtit mereu nedreptatit:"Pustie si alba e camera moarta... Si focul sub vatra se stinge scrumit... Poetul, alaturi, trasnit sta de soarta, Cu nici o schinteie in ochiu-adormit... Iar geniu-i mare e-aproape un mit...

Si nici o schinteie in ochiu-adormit.Pustie si alba e-ntinsa campie... Sub viscolu-albastru ea geme cumplit... Salbatica fiara -rastristea-l sfasie -Si luna-l priveste cu ochi otelit... E-n negura noptii un alb monolit...Si luna-l priveste cu ochi otelit" In cele doua strofe, epitetele ornante (..Pustie si alba e ca-mera moarta," "Pustie si alba e-ntinsa campie", "viscolu-albastru") personificarile (camera a murit, campia geme, luna are "ochi otelit") creaza impresia unui spatiu sublunar increAZmenit in noapte si in moarte.

Si in strofele urmatoare, metafora lumii ostile se contureaza puternic; la aceasta contribuie mai multe mijloace artistice: epitetul ornant ("lupi groaznici"), gradatia ascendenta ("cum latra, cum urla, cum urca...") imaginile auditive terifiante ("Un tremol sinistru", "Iar crivatul tipa"), pana la uniformizarea tabloului in versul: "Un haos urgia se face cu-ncetul".

Simtindu-se nefericit (si chiar damnat) in aceasta lume, poetul tinde spre o alta, ideala, care ar putea reprezenta Absolutul.Solutia o constituie o propensie in inalt, prin ignorarea materiei opace ("Faptura de huma de mult a pierit") si a realiAZtatii ("Chiar alba odaie in noapte-a murit"); doar fruntea poeAZtului " totmandra ramane in luna", facilitand transformarea lui intr-o proiectie ideala.

Cele doua parti mari ale poemului "Noaptea de decemvrie" ilustreaza oscilatia dintre real siideal (pe care o intalnim in intreaga opera a lui Macedonski).Episodul de legatura (versurile 29-39) prezinta momentul in care flacara din soba izbucneste navalnic, transformandu-1 pe poet in ipostaza sa ideala: cea a emirului din Bagdad.
Partea a doua a poemului (versurile 40-237) evoca, intr-o mare incandescenta de imagini si culori, fascinanta aventura a emirului din Bagdad.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.