Noapte de decemvrie

Trimis la data: 2006-02-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.12 / 10
Downloads: 3194
Autor: Helenuka
Dimensiune: 4kb
Voturi: 168
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Elemente romantice:tema poemului: conditia vitrega a omului superior intr-o lume dominata de interese meschine, superficiala si incapabila sa inteleaga idealurile superioare ale acestuia;antiteza, ca principala modalitate de alcatuire a portretului omului de geniu si al omului obisnuit, a idealului absolut al geniului si a telului omului comun;
Limbajul artistic este metaforic-sugestiv pt. ideile poetice exprimate.Metafora ideatica este frecventa pe parcursul intregii poezii nefiind dificil de interpretat sensul ei; de ex. versul "Si flacara spune:Aduc inspirare" sugereaza evident sosirea muzei, pe care poetul o astepta pt. realizarea creatiei sale lirice.Exista insa si metafore stilistice, cum este cea care sugereaza desertul: "Pustia e o mare aprinsa de soare", ori metafora vietii fericite: "rozul Bagdad".

Epitetele sunt in general, metaforice dar intalnim si unele epitete ornante ori cromatice.Macedonski foloseste si figuri de stil mai rar intalnite in lirica romaneasca, precum metonimia,sau sinecdoca la care poetul apeleaza pt a ilustra imaginea edenica a Bagdadului. Repetitia are rolul de a acentua ideile poetice, cum ar fi aceea de a sublinia obsesia drumului drept pe care emirul il parcurge: "...si calea e dreapta-/E dreapta- tot dreapta...".

Versul liber acentueaza ideea poetica reluata dupa stofa care o ilusteaza, aceea fiind o inovatie prozodica a simbolismului: "Murit-a emirul sub jarul pustiei". Atat versul liber cat si muzicalitatea interioara a versurilor dau poemului un farmec aparte, intrucat "intreaga compozitie este facuta dintr-o alternanta de refrene, intre care sunt prinse versurile ramase nerepetate. Structura unor astfel de poeme este esential muzicala. I-am putea da numele de compozitie impletita".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.