Noi si Legea

Trimis la data: 2002-11-25 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 2006
Autor: Dydy22 Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legătura juridico-politică permanentă ce există între stat şi cetăţean se numeşte cetăţenie. În societatea noastră se discută pe larg problema cetăţeniei. La dezbaterile publice participă nu numai jurişti şi politicieni ci şi masele largi ale populaţiei. Problema care se pune este dacă una şi aceiaşi persoană are dreptul să deţină simultan două sau mai multe cetăţenii.

Se analizează de asemenea avantajele de a fi cetăţean al unui stat sau a altui-al R.M., al României, al unuia dintre statele Uniunii Europene de exemplu. Acest din urmă statut este dorit tot de mai mulţi oameni, deoarece el îţi dă posibilitate de a circula fără vize prin Europa sau întreaga lume, de a te angaja la muncă acolo unde aceasta este remunerată mai bine.

Probabil că actualitatea problemei cetăţeniei se datorează anume acestui fapt: importanţa practică pe care o capătă cetăţenia în condiţiile unei societăţi democratice.

Valorificarea avantajelor pe care le oferă cetăţenia depinde de cunoaşterea de către posesorul acesteia drepturilor şi obligaţiilor pe care le implică calitatea de a fi cetăţean al unui stat.
Nu orice persoană ce se află pe teritoriul ţării este cetăţean al R.M..
Populaţia statului nostru constă din:
a) Cetăţeni ai Republicii Moldova-persoane care aparţin satului R.M.
b) Cetăţeni străini-persoane care aparţin unui stat străin.
c) Apatrizi- persoane care nu sînt cetăţeni ai R.M. şi nici ai unui altui stat.

Dreptul şi obligaţiile tuturor celor trei categorii ale populaţiei sunt stabile în diferite documente interne şi internaţionale.

Două documente importante care reglemtează situaţia în acest sens în:
a) Constituţia Republicii Moldova
b) Legea cetăţeniei Republicii Moldova

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.