Noi tehnici de analiza si extractie a uleiurilor volatile

Trimis la data: 2015-04-16
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Zinel_L
Dimensiune: 202kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ultimii ani s-a acordat o mare importanta analizei uleiurilor volatile obtinute din diverse plante prin intermediul gaz cromatografiei cuplata cu spectrometria de masa.
Astfel a fost analizata compozitia chimica a componentelor volatile si semivolatile din infuzia de salvie prin antrenarea cu vapori in aparatul Clevenger. Componentele volatile si semivolatile au fost izolate prin extractie, faza solida si extractie lichid-lichid, folosind drept solventi hexanul si diclormetanul.
Componentele au fost analizate prin cromatografie de gaze cuplata cu spectrometria de masa, iar interpretarea cantitativa a rezultatelor obtinute a aratat ca cela mai bune performante se inregistreaza la utilizarea extractiei in faza solida cu C18. [17].
Tot prin intermediul metodei cromatografice au fost analizate si comparate componentele volatile aromatice extrase din capsuni proaspete si capsuni tratate la presiuni ridicate.

Acest studio a fost efectuat pornind de la constatarea ca procesele traditionale de stabilizare si conservare a produselor alimentare se bazeaza pe tratamentul termic, care, s-a constatat ca afecteza textura si aroma cat si continutul de vitamine si afectand chiar si mirosul. In contrapartida, s-a observat ca utilizarea presiunilor ridicate pentru stabilizarea si conservarea alimentelor mentin neschimbate: aroma, culoarea, gustul si proprietatile initiale ale alimentului proaspat. Pentru a demonstra aceste afirmatii, I Lambert si colaboratorii au analizat extractele obtinute din capsuni proaspete si din capsuni supuse actiunii unor presiuni cuprinse intre 200 si 800 MPa, prin metoda centrifugarii.

Dupa obtinere, extractele au fost analizate prin gaz cromatografie cuplata cu spectrometrie de masa. S-a observat ca acele componente aromate obtinute din extractul de capsuni tratat la 800 MPa sunt diferite de componentele obtinute din aceleasi extracte netratate si respective tratate la 200 si 500 MPa. Au fost identificati si compusi noi: 3,4 dimetoxi-2 metil furanul si γ lactona. In concluzie, s-a observat ca tratamentele de inalta presiune determina o mai buna protectie fata de contaminarea microbiologica si o mai buna conservare a constituentilor aromatici.[18]

La institutul de chimie organica " Juan de la Cieruo" s-a facut un studiu pe uleiurile volatile obtinute din planta Argyinanthenum aductum. In acest scop, materialul vegetal ( partea aeriana a plantei ) a fost supusa antrenarii cu vapori intr-un aparat de tip Clevenger timp de 8 ore. Uleiul volatile obtinut a fost uscat pe MgSO4 anhidru si depozitat la 4 AsC la intuneric. Randamentul de reactie a fost 0.38%, functie de cantitatea uscata de proba. Pentru analiza extractului s-a utilizat un gaz cromatograf de tip Fison 8000 cuplat cu un spectrometru de masa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.