Nomenclatura

Trimis la data: 2012-08-08
Materia: Administratie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.46 / 10
Downloads: 88
Autor: Emil
Dimensiune: 16kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a putea atinge inalte nivele in ierarhia politica a regimului Comunist era necesar sa faci parte din nomenclatura adica sa fii inscris in lista privilegiatilor. Inscrierea in aceste liste presupunea si o "adaptare" a "biografiei" la exigentele principiilor de partid.Venind in intampinarea celor care au ridicat probleme pertinente in urma citirii operei memorialistice "Un om ca toti oamenii" (Emil Wagner 2012) vin cu detalii care prezinta mai pe larg modul de viata al societatii anilor 45 ...89 din secolul trecut sub comunism.
Nu am fost membru, deci nici nomenclaturist, dar prin functiile indeplinite timp de peste 10 ani de viata am intrat indirect in viata unor inalte personalitati inclusiv a presedintelui statului. Pot fi considerat deci un chibit la masa de poker politic la cel mai inalt nivel, putand analiza, din afara, actiunile comesenilor.

In anii de trista amintire a comunismului punitiv (fac aceasta precizare caci adevaratul comunism nu este nici pe departe un Bau-Bau de speriat copii) existau categoriile sociale: muncitori, tarani si dusmani ai poporului. De ultimul epitet beneficiau parte din intelectuali si cei care au "exploatat" clasa muncitoare ca patroni ai locurilor de munca create.

Prin nationalizare adica trecerea in proprietatea statului a tuturor intreprinderilor si a majoritatii proprietatilor private, practic, a disparut clasa exploatatorilor clasei muncitoare, dar epitetul de dusman al poporului a ramas ingreunand prin multiple restrictii viata acestora. Fac exceptie acei care, prin diverse mijloace, au ajuns in listele nomenclaturii cand li se crea o noua biografie cu origine sanatoasa, muncitoreasca.

Eu, desi am ramas toata viata dusman al poporului, in supravegherea atenta a organelor de securitate, prin calitati organizatorice deosebite am ajuns in societatea celor din nomenclatura, fara a face parte din ea.Ce insemna de fapt sa faci parte din nomenclatura?Varfurile ierarhiei politice au fost intotdeauna si oriunde scutiti de grijile zilei de maine Casa, masa, imbracaminte, mijloace de transport, chiar si distractii sunt nelimitat la dispozitia lor fara nici o plata.

O merita! Probabil ca, in perioada de ascensiune au facut parte din nomenclatura. Ajunsi sus au depasit nivelul nomenclaturii constituind o patura politica speciala. Restul functiilor cu mare componenta politica a organelor si institutiilor speciale sunt listati drept nomenclaturisti.Din pacate calitatea de nomenclaturist nu are nici o contingenta cu capacitatea si pregatirea omului. Partidul comunist avea o tabela de porunci (baza eticii de partid) care excludea (pe cat posibil) reaua vointa in relatiile cu ceilalti, dar promovarea nonvalorilor era o boala cronica.

Nu chiar ca in zilele noastre in care raspunderea personala nu mai este controlata ca atunci. Bineinteles ca minciuna era la ea acasa. Dar mai cu limite. Erau domenii in care controlul era facut personal de Secretarul General, tovarasul Nicolae Ceausescu. Unul din aceste domenii era obligatia egalizarii economice a judetelor.

Fiecare judet trebuia sa depaseasca un PIB de 10 miliarde lei. Eu lucram in acest domeniu si asta explica accesul la varfurile politice care tremurau la perspectiva ca principala sarcina de partid nu este indeplinita. In rest, aria recoltata putea fi dublul suprafetei tarii sau alte ciudatenii. Nu te puteai juca nici cu exportul caci valuta era strict controlata.

Conditiile de viata, chiar ale nomenclaturistilor erau in limite normale. Nu vedeai palate cu zeci de camere nelocuite sau puzderie de turnulete. Bineinteles ca palatele boieresti din mediul urban era ocupate dupa nationalizare de "muncitori" Acestia erau parveniti politici, mai rar nomenclaturisti care, totusi, nu erau nonvalori ca astazi.

Gospodaria de partid era in comunism o intreprindere capitalista. Muncitorul era retribuit dupa calitate nu cantitate ca restul populatiei. Consecinta era repede si bine. Chiar foarte bine dese ori, deoarece calificarea angajatilor era exceptionala tinand seama de retributia de zile mari obtinuta. Intreprinderea asigura servicii, comert in special cu produse importate si constructii. Majoritatea hotelurilor de pe litoral au fost construite o data cu vilele de lux in folosinta nomenclaturistilor in termene foarte scazute.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.