Nopti la Serampore

Trimis la data: 2005-02-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 17
Autor: Loana Cristina
Dimensiune: 13kb
Voturi: 629
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrierile literare ale lui Mircea Eliade au ca punct de plecare fie „experienţa”, trăirea nemijlocită, intensă a realităţii, mai ales sub aspect spiritual şi erotic, fie realităţi paralele, fantastice, reflectând „experienţa sacrului”, a unei ordini suprafireşti ce interferează in diverse chipuri cu ordinea existenţei profane. Din cea dintâi categorie fac parte romanele „Isabel şi apele diavolului”, „Maitreyi”, „Intoarcerea din rai”, „Huliganii”, din cea de-a doua, nuvelele „Domnişoara Christina”, „Sarpele”, „Secretul doctorului Honigberger”, „Nopţi la Serampore”, „Nuvele”, „Pe strada Mântuleasa”, „In curte la Dionis”, „Tinereţe fără tinereţe” şi „Nouăsprezece trandafiri”.
“In epica sa fantastică, Mircea Eliade tinde să regăsească gustul prozei eminesciene pentru marile mituri cosmogonice. Imaginaţia poetică a autorului n-are incă aripi; cu toate că intuiţia misterului nu-i lipseşte şi nici darul evocării unui cadru propice ştergerii hotarului care desparte realitatea cotidiană de miraculos. Vie la Mircea Eliade este mai ales o curiozitate a spiritului pentru orice iese din datele experienţei comune, construcţii metafizice, impulsuri erotice nefireşti, practici magice.” Ov. S. Crohmălniceanu

Nuvela este specie a genului epic, in proză, apărută in literatura europeană in secolul al XV-lea. Etimologia termenului indică faptul că, incă de la origine, nuvela s-a impus prin „noutatea” subiectelor abordate. Ulterior, o trăsătura distinctivă a acestui tip de scriere narativă a devenit tendinţa de obiectivare, de eliminare sau de atenuare a prezenţei naratorului. Există tipuri variate de nuvele, diferenţiate fie in funcţie de perioadele culturale in care au fost scrise şi de curentele literare in care se inscriu, renascentistă, romantică, realistă, naturalistă etc., fie din perspectiva tematică, istorică, psihologică, fantastică, filozofică, anecdotică etc. .

Fantasticul este un tip modern de literatură narativă, caracterizat prin mister, suspans, incertitudine. Deşi fantasticul in sens larg este prezent nu numai in artă, ci şi in multe alte manifestări ale spiritualităţii omeneşti din cele mai vechi timpuri, literatura fantastică este recunoscută ca o specie literară aparte abia din secolul al XIX-lea. Aceasta se caracterizează prin apariţia subtilă a unui element misterios, inexplicabil, care perturbă ordinea firească a realitaţii.

Nuvela “Nopţi la Serampore” se încadrează in proza fantastică a lui Mircea Eliade şi apare in 1940, intr-o plachetă, alături de nuvela “Secretul doctorului Honigberger”, ambele nuvele având punctul de plecare in intâlnirea autorului cu insolitul lumii indiene, pe parcursul bursei de studii la Calcutta.

Tema operei “Nopţi la Serampore” o constituie experienţa existenţială neobişnuită, pe care o trăieşte naratorul: ieşirea din timpul şi din spaţiul real.

Relatarea se face la persoana I, naraţiunea desfăşurându-se la nivelul a trei timpuri: prezentul, în care naratorul îşi aminteşte această întâmplare, trecutul apropiat, în care s-a petrecut ciudata lui aventură, şi trecutul îndepărtat, timp în care a intrat, fără voie, tânărul european. Confesiunea făcută la prezent, prima propoziţie a textului, explică titlul nuvelei, nopţile din Serampore sunt mitice, magice, iar spaţiul e incărcat de sacralitate.

Pe vremea când se afla la studii in India, naratorul se împrietenise cu alţi doi europeni: Bogdanof şi Van Manen. Cei trei obişnuiau să-şi petreacă week-endurile la Serampore, la cabana lui Budge, prietenul lui Van Manen. Intr-una din seri stând de vorba cu gazda lor, aceasta ii spune că-l văzuse noaptea, la marginea pădurii, pe Suren Bose, un profesor universitar din Calcutta, renumit pentru respectul ce-l are pentru credinţa tradiţională şi practicile tantrice. Acesta neagă că s-ar fi aflat noaptea aceea in pădure, dar intr-una din serile când mergeau cu maşina spre reşedinta lui Budge, cei trei il văd din nou pe Bose mergând spre pădure.

După miezul nopţii, povestitorul, Van Manen şi Bogdanof pornesc spre Calcutta, intr-o maşină condusă de şoferul gazdei. La un moment dat insă toţi trei au impresia că străbat locuri necunoscute, deşi nu exista un alt drum pe care să se fi rătăcit.

Elementul misterios, inexplicabil, care stârneşte neliniştea personajelor este ţipătul disperat al femeii venit din pădure in miez de noapte. Această intruziune a unei „alte realităţi” intrigă personajele, şi pe cititor in acelaşi timp, aceştia se străduiesc să inţeleagă ce se intamplă, să găsească o justificare a evenimentelor cât mai logică.

Cei trei europeni coboară din masină intrând in pădure, cautând femeia aflată in pericol. Orice căutare este însă zadarnică, după o vreme, cei trei dându-şi seama că în junglă nu se afla nici o fiinţă omenească; mai mult decât atât, fiecare dintre ei trăiau nişte senzaţii ciudate ,,aveam necontenit senzaţia că visez şi că nu mă pot trezi din vis“ ca şi când pădurea ar fi exercitat asupra lor efecte magice. Incertitudinea relatării este punctul fundamental al fantasticului modern, care se bazează pe caracterul „deschis”, problematizant, spre deosebire de naraţiunile fabuloase tradiţionale, basmul, legenda etc., care infăţiseaza lumi „inchise”, fără atingere cu realitatea cotidiană. In vreme ce literatura fantastică oferă cititorului imaginea unor fapte si lucruri posibile, oricât ar fi de improbabile, fabulosul, miraculosul sunt percepute si il delectează pe cititor ca produse pure ale imaginaţiei.

Se intorc in şoşea, dar nu mai găsesc nici maşina dar nici pe şoferul pe care-l strigau zadarnic. Se hotăresc astfel sa meargă pe jos spre Serampore, dar văd lumina unui felinar in pădure şi pornesc spre ea. Pierzând urma felinarului se rătăcesc prin labirintul pădurii, aici simbol al iniţierii inconştiente si o data cu ieşirea din acest traseu spre o a treia lume, fuziune a trecutului cu prezentul, ajung la o casă din marginea pădurii, locuinţă a unei lumi inexplicabile. Primiţi de un bătrân care vorbea o limbă arhaică, şi reacţiona prea greu, europenii sunt conduşi la stăpânul casei, Nilamvara Dasa, intreaga lui infăţisare, mişcarile dictate parcă de o forţă nevăzuta şi ritmul extrem de lent cu care se intâmplau toate, accentuează stranietatea intâmplării.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.