Nopti la Serampore

Trimis la data: 2006-11-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.47 / 10
Downloads: 6801
Autor: Adela Sorescu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 200
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nopti la Serampore prin dificultatea de a delimita cu exactitate, literatura fantastica poate fi comparata cu poezia, insusirea de baza a fantasticului reprezentand-o varietatea, multitudinea de aspecte sub care el se poate manifesta. Nopti la Serampore
Nopti la Serampore - Facilitand accesul catre o serie de lumi necunoscute, literatura fantastica dobandeste o misterioasa putere de atractie, lectura devenind o antrenanta aventura a spiritului.Nopti la Serampore

Nopti la Serampore - Fantasticul exploreaza spatiul launtric; el este legat de imaginatie si exprima iesirea din automatismele zilnice, abandonarea rutinei, “visul treaz al individului”. Se stabilesc astfel relatii intre normal si supra-normal.

Nuvela intitulată “Nopţi la Serampore” se încadreaza in proza fantastică a lui Mircea Eliade şi apare in 1940, intr-o plachetă, alături de nuvela “Secretul doctorului Honigberger”. Tema operei “Nopţi la Serampore” o constituie o experientă existenţială neobişnuită, pe care o trăise naratorul atunci când era tânăr – şi anume ieşirea din timpul şi din spaţiul real, dezvãluind “tainele” aflate în India, prezentandu-ne ceva din “tãrâmul nevãzut”.

In sens larg, prin fantastic se înţelege ceea ce este creat de imaginaţie, ireal, plăsmuit. Conform opiniei lui Tzvrtan Todorov, condiţia dobândirii fantasticului pur consta in perfecta impletire dintre straniu si miraculos. Caracterele specifice fantasticului în proza lui Eliade, trãsãturile lui sunt: faptul ca este un fantastic de tip erudit – autorul fãcând apel la stiinta, istorie, psihianalizã, filozofie, si, în special, la mituri. Tema principalã a fantasticului lui Mircea Eliade este relatia dintre sacru si profan.

Tzvetan Todorov face o subtilã analizã a funcþionãrii fantasticului: Într-o lume care este evident a noastrã, cea pe care o cunoastem, fãrã diavoli si silfide si fãrã vampiri, are loc un eveniment care nu poate fi explicat prin legile acestei lumi familiare. Cel care percepe evenimentul trebuie sã opteze pentru una dintre cele douã soluþii posibile: ori este vorba de o înselãciune a simturilor, de un produs al imaginatiei, si atunci legile lumii rãmân ceea ce sunt, ori evenimentul s-a petrecut într-adevãr, face parte integrantã din realitate, dar atunci realitatea este condusã de legi care ne sunt necunoscute.

În mare, nuvelele fantastice ale lui Mircea Eliade se înscriu in formula propusã de Tzvetan Todorov, cu precizare cã, cititorul român, profund cunoscãtor al miturilor, al simbolismului religios, întelege fantasticul ca sacru ce se relevã prin hierofanii - manifestãri concrete.

Ca şi în alte opere ale lui Mircea Eliade, fantasticul apare ca o ruptură în ordinea firească a lucrurilor ( din noaptea ciudatei întâmplări sau, poate, a unui vis avut de narator).

Astfel, drumul, ţipătul femeii din pădure, rătăcirea celor trei prin junglă, înfăţişarea spectrală a lui Dasa şi a celor din casa lui, modificarea curgerii timpului ( care ,,sare” înapoi cu o sută cincizeci de ani ) ţin de fantastic.

De asemenea, şi de data aceasta, fantasticul apare şi se manifestă în cadrul relaţiei dintre sacru şi profan: cei trei europeni sunt nişte iniţiaţi şi numai lor le este dat să intre în ,,zona sacră” ( pe care profesorul din Calcutta o crease prin magie ).

De altfel, cifra trei ca şi faptul că, prin apropiere, curge Gangele sporesc această sacralitate. În schimb, Budge nu poate participa la revelaţia celor trei, lui nereuşindu-i nici măcar ritualul vânătorii; el rămâne în spaţiul şi în timpul profan, ca şi şoferul maşinii. În sfârşit, fantasticul se împleteşte cu mitul zeiţei Maya, dând naştere unor profunde interogaţii filozofice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.