Nopti la Serampore de Mircea Eliade

Trimis la data: 2013-07-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 2
Autor: anm123
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mircea Eliade, remarcabil scriitor roman de talie universala.Romancier, publicist, eseist, filozof, istoric al religiilor.Editorial, Eliade a debutat in 1930 cu romanul de memorii "Isabel si apele diavolului".In 1940, publica intr-o placheta alaturi de "Secretul doctorului Honignerger", nuvela "Nopti la Serampore", ambele scrieri fiind rodul experientei indice a prozatorului.
Nuvela este o specie a genului epic, in proza cu un singur fir narativ, ce urmareste un conflict unic la care participa un numar restrains de personaje.Desi actiunea este riguros construita, accentual cade pe definirea personajelor.Fantasticul este un concept de estetica literara, ce se refera la ceea ce este imaginar , ireal, inexplicabil, neobisnuit.

Tema operei "Nopti la Serampore" o constituie o experienta existentiala neobisnuita si anume iesirea din timpul si spatiul real.("Vie la Mircea Eliade este mai ales o curiozitate a spiritului pentru orice iese din datele experientei comuni, construnctiei metafizice, impulsuri erotice nefiresti, practice magice" Ov.S. Crohmaniceanu)Actiunea este gradate ascendant pentru a intretine tensiunea epica si pentru a starni spaima personajelor care se straduiesc sa gaseasca o explicatie logica.De regula, nicio explicatie nu este satisfacatoare pe deplin.Finalul este ambiguu, deschis interpretarilor.

Cadrul actiunii este India, orasul Serampore, un mediu exotic, dominat de variate credinte si obiceiuri religioase.In aceasta lume pitoreasca, povestitorul se imprieteneste cu alti doi europeni, Bogdanof un orientalist celebru si Van Mannen, un olandez care locuia aici de multi ani, bibliotecar al Societatii asiatice din Bengal.Aceste trei personaje , naratorul, Van Mannen si Bogdanof pot fi private ca un personaj colectiv , unindu-i respectul reciproc si preferintele, preocuparile comune.

Van Mannen a sugerat intr-o zi o vizita la Serampore, in apropriere de Calcutta, intr-o masina condusa de soferul gazdei.Avand impresia ca s-au ratacit, desi mergeau in directia buna, naratorul incearca sa recunoasca locurile.Un fapt straniu, ce ii inspaimanta pe eroii nuvelei este tipatul unei femei.Infiorati, acestia coboara din masina in incercarea de a gasi persoana in primejdie.Desi realizeaza ca nu este nimeni in codru, cei trei europeni au inceput sa experimenteze senzatii ciudate.Asadar, se poate observa o trecere gradual din spatial existentei obisnuite intr-o alta lume.Intorcandu-se la sosea, nu gasesc nici masina si nici soferul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.