Nopti la serampore

Trimis la data: 2004-04-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 12430
Autor: Simona Zaharia
Dimensiune: 14kb
Voturi: 586
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nopti la serampore - Mircea Eliade ( 1907-1986 ) a fost cel mai mare om de cultura român din veacul al XX-lea şi, deopotrivă, un mare scriitor, compatibil cu A.Gide, A.Malraux, A Camus, E.Ionesco si cu alte spirite de excepţie ale vremii sale.Nopti la serampore
Nopti la serampore - Nuvela intitulată “Nopţi la Serampore” se încadreaza in proza fantastică a lui Mircea Eliade şi apare in 1940, intr-o plachetă, alături de nuvela “Secretul doctorului Honigberger”.

Tema operei “Nopţi la Serampore” o constituie o experientă existenţială neobişnuită, pe care o trăise naratorul atunci când era tânăr – şi anume ieşirea din timpul şi din spaţiul real.

Relatarea se face la persoana I, naraţiunea desfăşurându-se la nivelul a trei timpuri: prezentul ( în care naratorul îşi aminteşte această întamplare ), trecutul apropiat ( în care s-a petrecut ciudata lui aventură ), şi trecutul îndepartat ( timp în care a intrat, fără voie, tânărul european aflat in India).

Prezentului îi aparţine prima propoziţie a textului – mărturisire nostalgică a omului matur care reeditează mitul eternei reîntoarceri în vremea celor dintîi experienţe iniţiatice: ,,Nici o data n-am sa uit nopţile petrecute cu Bogdanof si Van Manen, înî mprejurimile Calcuttei, la Serampore si Titagarh”.

Confesiunea explică şi titlul nuvelei: nopţile petrecute la Sermapore, constituie un timp mitic şi magic, în care , într-un spaţiu încărcat de sacralitate, naratorul trăieşte o hierofanie¹.

Conţinutul nuvelei ar putea fi povestit astfel:
Pe vremea când se afla la studii in India, povestitorul ( "un foarte taânăr învăţăcel” în cultura si misterele acestei ţări ) se împrietenise cu alţi doi europeni: Bogdanof ( un rus, orientalist celebru ) şi Van Manen ( un olandez care stătea aici de mulţi ani, bibliotecar al Societaţii asiatice din Bengal ).

Ultimul le-a sugerat celorlalţi să meargă împreună la Serampore, în apropiere de Calcutta, unde un prieten al său ( pe nume Budge ) avea o casă veche. Aşa începe minunatul timp petrecut în lungi discuţii pe teme religioase, magice sau oculte.

Într-o noapte, cei trei europeni pornesc spre Calcutta, într-o maşina condusă de şoferul gazdei. La un moment dat, toţi trei trăiesc o senzaţie stranie, având impresia că s-au rătăcit, deşi drumul spre ţinta lor era unul singur. Tocmai când naratorul încerca să recunoască locurile prin care treceau, liniştea nopţii este sfâşiată de ţipătul înspăimântător al unei femei care cerea ajutor, strigând că moare, ca şi când ar fi fost înjunghiată.

Înfioraţi de zguduitoarea chemare, europenii au sărit din maşina, încercând să găsească, în interiorul pădurii bengaleze, fiinţa aflată în primejdie. Orice căutare este însa zadarnică, după o vreme, cei trei dându-şi seama că în codru nu se afla nici o fiinţa omenească; mai mult decât atât, fiecare dintre ei trăiau nişte senzaţii ciudate ( ,, aveam necontenit senzaţia că visez şi că nu mă pot trezi din vis “ ) ca şi când pădurea ar fi exercitat asupra lor efecte magice.

Obosiţi şi crezând ca au avut halucinaţii, cei trei se întorc în şosea, dar nu mai găsesc nici maşina dar nici pe şoferul pe care-l striga zadarnic. Se hotărăsc atunci să meargă pe jos spre Serampore, dar aventura lor iniţiatică nu se sfârşise încă: în aceeaşi clipă, părându-li-se că zăresc lumina unui felinar care se afundă în junglă, cei trei pornesc în direcţia ei, dar pierd imediat înşelătoarea iluzie. Cu toate acestea, atraşi parcă de o chemare mai puternică decât ei, cei trei bărbaţi îşi continuă drumul ( tot mai greu prin desişul padurii ). Strădania le este răsplătită atunci când ajung la margine, în preajma unei case parcă din alt veac; în mod curios însă, în faţa casei erau mai multe vetre de jăratec, dar nici un om.

Primiţi de un bătrân ciudat, europenii sunt conduşi la stăpânul aşezrii ( Nilamvara Disa ), ,, un bărbat între doua vârste, cu o figura foarte palidă, cu privirile înţepenite”; întreaga lui înfăţişare, mişcările dictate parcă de o forţă nevăzuta şi fiorul care-i scutura trupul, la răstimpuri, accentuează stranietatea acestei întâmplări. Mai mult încă, deşi Nilamvara i-a anunţat, de trei ori, că li se pregătesc camerele pentru odihnă, nimeni şi nimic nu se mişca în această casă ciudată.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.