Nora Iuga -Rimbaud un apelativ amoros

Trimis la data: 2010-06-24
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.54 / 10
Downloads: 1
Autor: Crina Iunea
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este oribila egolatria asta care se acutizeaza cu varsta, facandu-ne incapabili sa mai vedem frumusetea altora. Autoadularea mea a ajuns pana acolo incat imi acopera cu umbra ei monstruoasa chiar si adoratia cea mai pura pe care am avut-o pentru cineva, pura si frenetica mea iubire pentru Rimbaud. Parca-l aud pe Dan Laurentiu recitand: "O, saison, o, chateaux, quelle ame est sans Rimbaud". Si iata ce voiam sa spun, ca primul lucru care imi vine in minte acum, cand mi se cere sa vorbesc despre Rimbaud, este elogiul adus mie in prefata volumului meu de debut de catre Miron Radu Paraschivescu, alaturandu-ma celui mai teribil copil din poezia lumii:
"Sper sa nu gresesc cand recunosc in versurile Norei Iuga o rezonanta din Rimbaud despre care se vorbeste mult si de mult in lumea noastra literara, dar e interesant de observat ca, in afara de cateva momente exceptionale in poezia unui Virgil Teodorescu sau Gellu Naum, nu am intalnit in tara noastra urmele vreunei corespondente rimbaldiene; ma refer mai ales la o inrudire cu spiritul acestui inaintas al poeziei moderne decat cu tehnica lui poetica".

Asadar nu Rimbaud in sine, ci Rimbaud in raport cu mine. Poate ca oamenii, in general, si cu precadere poetii, inteleg mai greu lucrurile in absolutul lor obiectiv, pana nu si-l acordeaza la fiinta lor devoratoare, ajustandu-l dupa masura subiectivismului lor. De ce m-o fi comparat MRP cu Rimbaud? Dintr-un fel de iubire, fara indoiala, pentru ca poezia naste intotdeauna un fel de iubire. De ce am afirmat si eu, la randul meu, in prefata la antologia lui Aurelian Titu Dumitrescu ca simt in poezia lui un ecou rimbaldian?

Tot dintr-un fel de iubire. Si iata cum Rimbaud devine un fel de apelativ amoros, cum ii spui fiintei iubite, "Steluta mea", "Inimioara mea", "Puiculita mea". Numele poetilor sunt puse adesea in ecuatii dintr-astea mai mult sau mai putin izbutite. Mircea Ivanescu intr-o cronica m-a alaturat Sylviei Plath, altii au alaturat-o pe Angela Marinescu Sylviei Plath; pe noi doua nu ne-a pus nimeni niciodata alaturi. Elle coule, elle coule la maladie d'amour - lantul slabiciunilor.

Am iubit mai presus de orice poetii tineri, poetii care traiesc frenetic, poetii-flacara, poetii-chibrituri, poate de aceea gasesc si azi prin sertare cutii pline de chibrituri arse pe care le pastrez cu sfintenie. Rimbaud e ... ce e Rimbaud? E o respiratie. E un ritm. E un puls. E insasi combustia inegalabila, ireversibila a tineretii. Poate si Radiguet, poate Modigliani, poate Gerard Philippe, poate Mozart ... poate Daniel Turcea, dar el, cand a intrat in Epifanie nu mai avea simturi, nu mai avea nervi - se afla deja in marile spatii ale heliului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.