Norma conflicutala

Trimis la data: 2013-05-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Gombos Diana Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lucrarea de fata are ca scop prezentarea normei conflictuale in dreptul international privat. Aceasta abordare, departe de a fi una exhaustiva, urmareste evidentierea celor mai importante aspecte ale temei mai sus mentionate avand la baza o documentare temeinica sprijinita de aprecieri personale in vederea atingerii unor concluzii graitoare raportate la rolul fundamental pe care il joaca norma conflictuala in cadrul dreptului international privat.
Referate similare: Norma juridica

In ceea ce priveste modul de structurare al acestei lucrari, putem afirma faptul ca se urmareste inca de la inceput definirea unor termeni-cheie, ca apoi atentia sa se fixeze pe insemnatatea fiecarui termeni in parte. In cele din urma, este indicat a se concluziona ideile expuse cu scopul de a reliefa si evidentia utilitatea normei conflictuale .

Intai de toate, se cade a sublinia faptul ca norma conflictuala este norma juridica specifica dreptului international privat care solutioneaza conflictul de legi, adica desemneaza legea interna competenta sa carmuiasca raportul juridic cu element strain. Sistemul de drept astfel determinat poarta denumirea de "legea cauzei" (lex causae). Norma conflictuala are rolul de a stabili care dintre sistemele de drept in prezenta este chemat sa se aplice pe parcursul existentei raportului juridic. Din momentul desemnarii legii competente rolul normei conflictuale inceteaza.

S-a spus, din acest motiv, ca norma conflictuala apare ca o "norma de trimitere sau de fixare".Folosirea metodei conflictualiste presupune solutionarea conflictului de legi prin apelul la norma conflictuala. Aceasta norma poate fi definita ca fiind o norma juridica specifica dreptului international privat ce desemneaza legea interna competenta sa guverneze raportul juridic cu element de extraneitate, raport ce este susceptibil de a fi guvernat de doua sau mai multe sisteme de drept diferite, si anume cel roman si oricare dintre cele la care elementele de extraneitate trimit.

Raportul juridic este numai susceptibil de a fi supus la doua sau mai multe sisteme diferite deoarece, prin mecanismul normei conflictuale, acestuia i se va aplica un singur sistem de drept, si anume cel indicat de norma conflictuala - sistem care poate fi cel roman sau strain. Sistemul de drept astfel determinat poarta denumirea de legea cauzei -lex causae-. Functia primordiala a normei conflictuale este aceea de a stabili care din sistemele de drept in prezenta este chemat sa se aplice pe parcursul existentei raportului juridic, ea nearatand in mod direct si nemijlocit drepturile si obligatiile partilor raportului juridic cu element strain.

Astfel, din momentul in care s-a desemnat legea interna aplicabila respectivului raport juridic, rolul normei conflictuale inceteaza si intra in vigoare norma de drept intern a tarii (de drept civil, de dreptul familiei, de drept comercial etc.) care va carmui raportul juridic cu element de extraneitate. Astfel, se poate spune ca norma conflictuala este o norma de trimitere sau de fixare ce poate figura in dreptul intern al fiecarei tari.

Referitor la structura normei conflictuale in doctrina s-au conturat doua opinii. Dupa unii autori, este alcatuita din trei elemente: continutul normei conflictuale, legatura si legea aplicabila (lex causae). Dimpotriva, alti autori apreciaza ca norma conflictuala se structureaza in doua elemente: continutul si legatura. Continutul normei conflictuale este reprezentat de totalitatea raporturilor juridice la care se refera norma conflictuala.

El determina campul de aplicare in spatiu al unei legi. Legatura normei conflictuale este acea parte a normei ce indica legea aplicabila raportului juridic in cauza. Legatura normei conflictuale se concretizeaza in punctul de legatura. Acesta este elementul prin care se stabileste relatia intre un raport juridic si o lege. Astfel, in structura normei conflictuale sunt cuprinse urmatoarele elemente:
- continutul normei conflictuale (ipoteza normei conflictuale) este aceea parte a normei ce cuprinde raporturile de drept (materia) la care se refera.

- legatura normei conflictuale (dispozitia normei conflictuale) este aceea parte a
normei ce indica sistemul de drept aplicabil pentru continutul normei, adica trimite la sistemul de drept care va reglementa raportul juridic ce formeaza continutul normei conflictuale. Indicarea legii competente de catre norma conflictuala se face pe baza legaturii existente intre un raport juridic si un anumit sistem de drept. Astfel, legatura normei conflictuale se materializeaza, se concretizeaza in punctul de legatura, ce constituie criteriul concret prin care se stabileste legatura dintre raportul juridic (continutul normei conflictuale) si un anumit sistem de drept (care constituie legea aplicabila -lex causae).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.